Kullancsok terjesztik

2019.03.17. 07:00

Babézia – Vas megyében különösen oda kell figyelni erre a fertőzésre

A babézia nevű betegséget kullancsok terjesztik, Vas megye pedig ebben a tekintetben rendkívül fertőzött területnek számít. Sok kisállat pusztul el a babézia miatt, pedig odafigyeléssel elkerülhető lenne a baj.

Lakosi Gabriella

Dr. Varjú Gábor állatorvos többféle módszert ajánl a megelőzésre

Fotó: VN-archív

– A babéziát egy egysejtű parazita okozza, amelyet a fertőzött kullancsok juttatnak az állat szervezetébe. Kutyamaláriának is lehetne hívni, a tünetek nagyon hasonlóak – mondja dr. Varjú Gábor állatorvos.

A parazita a vörösvérsejtekben élősködik és roncsolja őket. Ennek hatására a sejtek szétesnek. Ez először a vizelet színében mutatkozik meg: teához vagy kávéhoz hasonlóan sötétté válik. A kutya ezután bágyadt lesz, nem eszik, kedvetlenné válik. Ha a gazda jól ismeri kedvencét, hamar feltűnhet ez az általános, de annál fontosabb tünet. A betegség ugyanis hatékonyan ebben a fázisban gyógyítható. Ha változik a kutya viselkedése és levert, vigyük orvoshoz, ahol a második tünetet keresik, a magas lázat.

Az állatorvos azt mondja, érdemes otthon tartanunk egy egyszerű hőmérőt külön a négylábúak számára. Ha azt látjuk, hogy kedvencünk levert, mérjük meg a lázát.

A kutyák általános testhőmérséklete magasabb a miénknél, általában 38-39 Celsius-fok. Ha a kutya testhője ennél magasabb, esetleg negyven fok feletti, akkor tudhatjuk: mindenképpen irány az állatorvos.

Dr. Varjú Gábor állatorvos többféle módszert ajánl a megelőzésre
Fotó: VN-archív

Ebben a fázisban még nagyon jól gyógyítható a betegség. Injekciót kap a négylábú, másnapra általában már szinte teljesen elmúlnak a tünetek. Ha viszont nem kapunk észbe elég hamar, a túlélési esélyek rohamosan csökkennek.

Ezután ugyanis sárgaságot okoz a parazita, károsítja a vesét és a májat. A vörösvérsejtek membránszerkezete szétesik, vérszegénységet okozva. Ezek mellett még has­nyálmirigy-gyulladás is felléphet szövődményként. Ebben a fázisban a gyógyulás pedig már sokkal ritkább.

Védőoltás nincs a betegség ellen, és ha a kutya egyszer átesett a babézián, az sem nyújt védettséget, akár másnap újra fertőződhet. Ráadásul minden betegség után csökken a teljes felépülés esélye. Az egyetlen, amit tehetünk, hogy odafigyelünk kedvencünk viselkedésére, és védekezünk a kullancsok ellen. A legkritikusabb időszak márciustól novemberig tart, főleg a szezon kezdetén és végén aktívak a kullancsok. Ennek ellenére télen sem szabad elfeledkezni a veszélyekről – mondta a szakember.

Kullancsok ellen létezik cseppentős oldat, nyakörv és gyógyszer is. Az állatorvos azt mondja, a pár éve forgalomban lévő tabletták nyújtják a legnagyobb biztonságot. A többi módszer ugyanis olyan anyagokat tartalmaz, amelyekre sok vérszívó már immunis is lehet.

Sok internetes fórumon terjengenek rémhírek ezekről a tablettákról. Az állatorvos szerint viszont aggodalomra nincs ok, ezek a legtöbb esetben hisztériakeltő posztok. A gyógyszereket folyamatosan vizsgálják, figyelőszolgálat monitorozza egész Európában a fellépő mellékhatásokat, minden problémát alaposan dokumentálnak is. Állatorvosi fórumokon, továbbképzéseken is felmerült a téma, azt mondják, teljesen biztonságosan használhatók ezek a szerek.

Dr. Varjú Gábor azt tanácsolja, azért semmiképpen ne vegyük készpénznek, amit ilyen fórumokon olvasunk, kérjük ki állatorvosunk véleményét, és annak alapján válasszuk ki a megfelelő védekezési módot a vérszívók ellen. A tabletta ugyanakkor távol nem tartja az élősködőket, nincs repellens hatása. Akkor lép akcióba, ha a kullancs elkezd vért szívni. Akkor viszont azonnal megöli például a kullancsot, nincs idő a fertőzésre.

Aki így sem érzi biztonságban kedvencét, az használhat kiegészítő módszereket. Ilyen például a kullancs elleni spray, amely két hétig segít elriasztani az élősködőket. Ennek és az úgy nevezett spot on cseppeknek – amelyek általában egy hónapig hatásosak – viszont nagy hátrányuk, hogy ha kedvencünket rendszeresen fürdetjük, akkor sokat veszítenek hatékonyságukból.

A legfontosabb tehát, hogy vegyük komolyan a kullancsok elleni védelmet, és találjuk meg a számunkra – és főleg a kutyánk számára – legjobb megoldást, amivel megóvhatjuk az állatot ettől a gyors lefolyású betegségtől. A fertőzött vérszívók száma ugyanis évről évre rohamosan nő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában