Az idén hatvanéves

2019.03.13. 07:00

Embernemesítő pálya – Kettős jubileumot ünnepel a szombathelyi tanítóképzés

Mintegy százan tanulnak a tanítóképzés nappali tagozatán, és felmenő rendszerben már négy évfolyamon levelező tagozatos hallgatók is vannak. Az idén hatvanéves a szombathelyi tanítóképzés, a jubileum egybeesik a magyar állami tanítóképzés 150. évfordulójával, erről is szó volt a Szily János utcai libanoni cédrusnál, a Tanítók fájánál tartott ünnepségen.

Tóth Kata

Vincze Sára különdíjas lett, édesanyja, Zsoldos-Horváth Andrea kísérte el

Fotó: Horváth Balázs

A hagyományteremtő szándékkal életre hívott Tanítók napján a Bolyai iskola harmadikosainak tanító szakosok segítettek tavaszi virágokkal, szalagokkal feldíszíteni a cédrust, a színes szalagokon feliratokkal arról, hogy milyen iskolát szeretnének. Így ünnepelték a kisiskolásokat, a képzésben részt vevőket, az iskolákban dolgozókat és azokat a nyugdíjas pedagógusokat, akik évtizedes szolgálatot tettek az ügyért. – A tanítók gondoskodásukkal, szeretetükkel mutatnak utat és indítják el az életben a legifjabbakat. Őket és a szombathelyi tanítóképzést ünnepeljük, amely ma az ELTE brandjével összekapcsolódva működik, garantálva a minőséget, fogalmazott köszöntőjében dr. Németh István, az ELTE rektorhelyettese, a BDPK igazgatója.

Dr. Molnár Béla, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar szombathelyi Pedagógiai és Pszichológiai Intézetének igazgatója nemesnek és embernemesítőnek nevezte a tanítók munkáját. Felidézte, hogy az első tanítóképző intézetek Mária Terézia korában jöttek létre – megindították azt a folyamatot, amelynek eredményeként már iskolai képzésben lehetett tanítói végzettséghez jutni. Százötven éve indult az állami tanítóképzés, a modern intézmények példává lettek a felekezeti iskolák számára.

Vincze Sára különdíjas lett, édesanyja, Zsoldos-Horváth Andrea kísérte el
Fotó: Horváth Balázs

Hatvan éve jött létre Szombathelyen a felsőfokú tanítóképző. Azóta ezrek szereztek itt diplomát. A ’80-as évektől indult be a szombathelyi modell: a tanító mellett tanár szak felvételét is lehetővé tette. A ’90-es évektől nagy létszámemelkedés volt jellemző: 100-an, 110-en is végeztek egy-egy évfolyamon, ez a szám a 2000-es évek közepétől csökkent. A hatvanéves hagyományt szeretnék folytatni: felkészült szakembereket küldeni az iskolákba, mondta.

Kisdiákoknak hirdetett rajzpályázatot Boldog gyermek, boldog iskola címmel a BDPK. Ötvenkilenc alkotásban fogalmazták meg kívánságaikat a diákok, három kategóriában adott át díjakat Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész, aki a megnyitón arról beszélt: a legkisebbektől kapott válaszokból minden kiderült az iskoláról, amelyre a jövőt lehet építeni.

A gyerekek azt várják, hogy az iskola a család meghosszabbítása legyen, hogy a családi kötelékhez hasonló barátságok alakuljanak, csak a jóra neveljen, természetközelben legyen és a legújabb tudást adja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában