Gyűjtemény

2019.03.18. 08:00

Turistacsalogató mérlegek Döröskén

Megnyílt Döröske új állandó kiállítása, várhatóan turistacsalogató attrakciója: rendkívüli mérleggyűjteményt költöztettek a közösségi ház pajtájába.

Bakos Ágnes

Bolhapiacról és külföldről is érkezett mérleg a gyűjteménybe, ami most a pajtában kapott helyet Fotó: SZP/Vas Népe

A ház egykor Varga János asztalosé volt, a berendezés nagy részét a mesterember készítette, az épület első része még felújításra vár – mutatta be a helyszínt, a már közösségi házként funkcionáló épületet Dománé Tóth Erika polgármester. Az ingatlan pajtáját „lakták most be”, oda került a nagyszabású mérleggyűjtemény, szombaton tartották az ünnepélyes átadás-átvételt.

Bolhapiacról és külföldről is érkezett mérleg a gyűjteménybe, ami most a pajtában kapott helyet Fotó: SZP/Vas Népe

Mizda Ferencné, a Döröskei Örökségóvó, Faluszépítő és Falufejlesztő Egyesület elnöke emlékeztetett: – Négy éve „fedezték fel” a lepusztult mérlegházat a faluban, amikor drónfelvételek készültek az egyesület tízéves fennállására készített filmhez Döröskéről. Felújította a mérlegházat az egyesület, és abban stílusosan mérlegeket gyűjtöttek és mutattak be. Néhány év alatt Kolozár György szenvedélye lett a mérleggyűjtés – került bolhapiacról, külföldről, ismerősöktől annyi, hogy már nem fértek el a mérlegházban. A csaknem 200 darabos gyűjtemény a falué lett, most a pajtában állandó kiállítást nyitottak az eszközökből. Az átadáson Mizda Ferencné úgy fogalmazott, bíznak a hasonló helyi összefogásban. Azt kérte a helyiektől és vendégeiktől, hogy becsüljék meg a mérleggyűjteményt.

Az állandó kiállítás megnyitója más értékek bemutatására is alkalmat adott Döröskén: fényképeken mutatkozott be a falu két testvértelepülése, a kárpátaljai Izsnyéte és a Zala megyei Vindornyalak község.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában