Van-e félnivalónk?

2019.04.25. 20:36

Az oltás megvéd az agyhártyagyulladástól

Már három halálos áldozatot követelt az agyhártyagyulladás Romániában. Arra voltunk kíváncsiak, kell-e tartanunk a betegségtől.

Lakosi Gabriella

Az agyhártyagyulladás ellen csak az oltás nyújt védelmet Illusztráció: Szendi Péter

Az agyhártyagyulladás ellen csak a védőoltás nyújt védelmet – közölte a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerdán, az agyhártyagyulladás világnapján. Póta György azt mondta, van védőoltás a betegség B és a C típusa ellen is, de mivel az egyik nem ad védelmet a másikra, érdemes mind a kettőt beadatni – írta az MTI.

Az agyhártyagyulladások kétharmada a gyerekek első három és fél évében, főleg egy-másfél éves korban jelentkezik. A betegséget kiváltó meningococcus baktérium először a torokflórába kerül be, majd onnan a vér­áramba jut. A felnőtt szervezet már képes ezt meggátolni, de a kisgyerekek szervezete nem elég erős hozzá, ezért nagy veszélyt jelent rájuk.

Az agyhártyagyulladás ellen csak az oltás nyújt védelmet Illusztráció: Szendi Péter

Az esetek hatoda, ha időben felismerik is, halállal végződik, a túlélők pedig nagy valószínűséggel egész életre kiható, maradandó károsodást (például járászavar, elbutulás) szenvednek – mondta Póta György.

Megkérdeztük dr. Stánitz Éva megyei tiszti főorvost, hogy megyénkben kell-e tartani a betegségtől. Azt mondta, minden évben van ilyen megbetegedés Magyarországon, Vas megyében viszont ritkán fordul elő. Pár évvel ezelőtt itt is volt egy szinte járványnak számító hullám, gyermekek is áldozatul estek a fertőző agyhártyagyulladásnak. Ha viszont a védőoltásokat megkapják a fiatalok, akkor nem lehet probléma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában