Zarándoklatra hívtak

2019.05.02. 11:00

Egy éve avatták boldoggá Brenner János vértanút

Május 1-jén, Brenner János áldozópap és vértanú boldoggá avatásának egyéves évfordulóján, hálából a szent életű papért és a boldoggá avatás kegyelméért Szentgotthárd-Zsidára hívta a híveket a Szombathelyi Egyházmegye zarándoklatra.

BTK

Máriaújfaluból dr. Székely János megyés püspök vezetésével indultak el a zarándokok Fotó: Szendi Péter

Fotó: Szendi

– Ott voltam, amikor az Oltáriszentséget elvették tőle. Mély nyomot hagyott bennem a látvány. Ami történt, azóta sem tudom elfelejteni. Amikor a kápolnában meglátom a képet, újra és újra felidézem a történteket, ezért is megyek most végig a zarándoklaton, mesélte megrendülten a máriaújfalui Papp Györgyné, aki a Szombathelyi Egyházmegye minden részéből érkezett több mint 1500 társával vállalkozott tegnap arra, hogy gyalogosan zarándokoljon négy kilométeren Szentgotthárd-Máriaújfaluból Rábakethelyen át dr. Székely János megyés püspök vezetésével, vagy Rábakethelytől Császár István általános helynök vezetésével két kilométeren a zsidai Jó Pásztor kápolnához.

Sütő Ferenc önkormányzati képviselő, a máriaújfalui városrész vezetője a reggeli indulás előtt arról beszélt: nagy büszkeség számukra, hogy tavaly decemberben Brenner János emléknapján, és most, öt hónapon belül ismét ellátogatott hozzájuk dr. Székely János. Mint mondta: a közösségben sokan élnek még, akik életében ismerték Brenner atyát.

Máriaújfaluból dr. Székely János megyés püspök vezetésével indultak
el a zarándokok Fotó: Szendi Péter

– Minden miséjét különleges átéléssel mondta, mintha ott lenne az utolsó vacsora asztala mellett. Az imádság embere volt, alakja szinte beleolvadt az oltárképbe, a szentek kórusába. Nagy szívvel és nagy hittel élt. Innen indult a halálba, hogy majd odaadja az életét – visszaemlékezőket is idézett dr. Székely János az indulás előtt a máriaújfalui kápolnában, ahol Boldog Brenner János bemutatta utolsó szentmiséjét, majd máig tisztázatlan körülmények között 1957. december 15-én éjjel sürgős betegellátás ürügyén kicsalták plébániai lakásából, Zsidára menet többször megtámadták, majd a feltételezett beteg háza előtt kegyetlen brutalitással, 32 késszúrással megölték. Boldoggá avatási eljárása már 1999-ben elkezdődött. Tavaly május 1-jén avatta boldoggá Angelo Amato bíboros a szombathelyi Emlékmű-dombon.

A zsidai kápolnánál tegnap a Boldog Brenner János Nevelési Központ diákjai adtak műsort. A szentmise után elhelyezték Boldog Brenner János ereklyéjét. Ebéd után a híveknek lehetőségük volt szentségimádásra a rábakethelyi templomban, vezetett imaórán vehettek részt a Jó Pásztor-kápolnánál, és közös imádság hangzott el a zsidai emlékkeresztnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában