Befogadlak

2019.05.03. 14:00

Minden gyermek családban nőjön fel: nevelőszülői nap Szombathelyen

Befogadlak címmel nevelőszülői napot tartott csütörtök délután a Haladás Sportkomplexumban a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Vas Megyei Kirendeltsége. A rendezvényen rész vett Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára is.

Tersztyánszky Krisztina

A Gencsapáti Gyermekotthon apró növedékei tavaszköszöntő műsorral készültek, így kezdődött a program Fotó: Unger Tamás

Országosan több mint 23 ezer gyermek nevelkedik a gyermekvédelem rendszerében. Számukra, legalábbis 12 éves korukig, a nevelőszülőknél való elhelyezés lenne a kívánatos. Vas megyében ennél lényegesen jobbak a mutatók, de itt is több nevelőszülőre volna szükség. A 400 körüli, gyermekvédelmi szakellátásban részesülő gyermek közül mindössze 120-an élnek nevelőszülői családban, a hivatást vállalók száma 40 körül mozog. Pados Zsolt GYIVI-igazgató szerint évente négy-öt jelentkező akad, közülük is csak a fele marad meg a nevelőszülői hivatásnál.

Ezeknek a gondoknak az orvoslására szervezik országszerte a Befogadlak napokat. A program célja, hogy a nevelőszülői hivatás fontosságára, szépségére irányítsa a figyelmet. Emellett Szombathelyen a nevelőszülős gyerkőcök egy vidám délutánt tölthettek együtt, programokkal, kézműves foglalkozásokkal, megnézhették a Haladás Sportkomplexumot is.

A Gencsapáti Gyermekotthon apró növedékei tavaszköszöntő műsorral készültek, így kezdődött a program Fotó: Unger Tamás

A nap a Gencsapáti Gyermekotthon apró növendékeinek tavaszköszöntő műsorával kezdődött, majd dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke mondott köszönetet a sok jelenlevő nevelőszülőnek áldozatos értékmentő munkájáért. A gyermek nem tehet a szociális helyzetéről, a feltétel nélküli szeretet és a közösség megbecsülése mindegyiküknek jár. A továbbiakban Fülöp Attila, az Emmi államtitkára beszélt arról, hogy a háttér nélkül maradt gyermekek számára a legjobb lehetőség a családi kötelék, ahol útmutatást kapnak, ahol kiépülhetnek a számára oly fontos bizalmi szálak. A nevelőszülői hivatást – hangsúlyozta – a kormány is bátorítja. 2014 óta lehet főállásban végezni, és jövő januártól nevelőszülők is elmehetnek gyedre a két év alatti gyermekkel. A figyelemfelhívó országjárás mellett egy rajzpályázat is útjára indult – az 51 vasi pályázó legjobbjai is csütörtökön vehették át jutalmukat. Itt köszöntötték a Speciális Olimpián bajnoki címet szerző kosárlabdacsapat Vas megyei résztvevőit is.

A nevelőszülői hivatás mindennapjairól Rákos Péter és Rákos-Stercz Mónika beszélt, majd a hivatalos program zárásaként dr. Székely János megyés püspök kívánt sok erőt és szeretetet a nevelőszülők munkájához. A gyerekek a továbbiakban Oláh Gergő vezényletével buliztak, vagy kézműves-foglalkozásban vettek részt.

Az egyik – sok sárga pólós aprósággal körülvett – nevelőanyukát megkérdeztük, hogy boldogulnak. Dr. Petróné Józsa Ágnes elmondta: férjével a házasságba hozott négy, valamint két közös gyermekük mellett jelenleg hat hat év alatti gyerkőcöt nevelnek. De került már tőlük örökbe és haza is gyermek. Úgy fogalmazott: ezt csak szívből lehet csinálni, és ha valaki az első egy évet kibírta, már olyan, mint a kábítószer, és a szülőknek mindig újabb gyermekek befogadására is van energiájuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában