A szépség művésze

2019.05.06. 10:00

Módos Gábor fotóművész életmű-kiállítása az Agorában

A héten ünnepelte 80. születésnapját Módos Gábor fotóművész. Az alkalomból életmű-kiállítást nyitottak az Agora – Művelődési és Sportház galériájában.

Nemes Judit

Módos Gábor kiállítása és köszöntése az Agora – Művelődési és Sportházban

Fotó: Unger Tamás

A szombathelyi születésű fotóművész életművének legfontosabb alkotásaiból nyílt kiállítás pénteken. Az eseményen tisztelői, barátai mellett korábbi modelljei is eljöttek. A megjelenteket Parais István igazgató köszöntötte, aki beszédében felidézte, hogy 1963 körül – amikor a sportház lépcsője készült – a Savaria Filmstúdióban tevékenykedett Módos Gábor, és láthatta forgatási munka révén az épülő létesítményt. Kiemelte azt is, hogy a Savaria Nemzetközi Táncversenyhez is kötődik a művész neve, aki fotóin versenyzőket örökített meg – ezeket a képeket a mostani kiállításon meg lehet tekinteni. Az alkotó fotóin kiemelt szerepet kap az emberi test: a 60-as, 70-es és 80-as években készített portréi elrepítenek minket a múltba – emelte ki az igazgató.

A köszöntő után Tóth József fotóművész vette át a szót és ünneplő pályatársát szólította beszélgetésre, amelyből kiderült, hogy eredetileg műszaki végzettségű Módos Gábor. – Édesapám kosárlabda szakosztályvezető volt, és volt egy fényképezőgépük, ami elromlott. Nekiálltam megjavítani és próbaképpen készítettem vele pár fotót és így maradtam. A géphez szükséges filmhez akkoriban nem lehetett könnyen hozzájutni, egy ismerős révén szereztem szalagot, aki javasolta azt, hogy járjak a Savaria Fotóklubba – emlékezett vissza a művész.

Módos Gábor kiállítása és köszöntése az Agora – Művelődési és
Sportházban
Fotó: Unger Tamás

Az Élő mozaik című, fekete-fehér alkotása volt az első, fotóművészként számon tartott és országos díjjal jutalmazott munkája – ezt a tárlaton szintén meg lehet tekinteni. Fotóinak jelentős részét teszik ki a portrék, amelyeken kendőzve és kendőzetlenül ábrázolja a női szépséget. Két modellje, Lukéj Gabriella és András Judit tiszteletét tette a szombathelyi megnyitón. Aktfotói kapcsán elárulták a hallgatóságnak, hogy a sportház azon kevés helyszínek egyike jelenleg is hazánkban, ahol bemutatják ezen műfajhoz tartozó munkáit. Aktokkal egyébként Németh József hatására kezdett el foglalkozni: a művész Gyöngyvirágos akt című fotója nyűgözte le, akinek hatására készítette el első ilyen munkáját, amely az Orchidea nevet kapta. Fotóiról országosan ismert modellek is visszaköszönnek: Pataki Ági, Bálint Antónia, Bíró Ica. Koncz Zsuzsát koncertjein örökítette meg, ám az énekesnő lemezborító fotói közül is többet jegyez. A kiállított tablókon a portrékon kívül

Budapestet, Indiát és Egyiptomot megörökítő képeket is találni.

A megnyitó záró momentumaként tortával és dallal köszöntötték a nyolcvanéves művészt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában