Tisztább árkok, rendezettebb utak

2019.06.01. 07:00

Nádasdra, Daraboshegyre és Halogyra kerültek új munkagépek egy pályázat jóvoltából

Nádasd, Daraboshegy és Halogy is új traktort, valamint több – a falu életében szinte naponta hasznosítható – munkagépet vehetett át a Vidékfejlesztési program részeként. Ezzel tovább fejlődhettek a vasi települések. Az átadót Nádasd határában tartották pénteken délelőtt.

Lakosi Gabriella

V. Németh Zsolt miniszteri biztos gratulált a települések polgármestereinek Fotó: Szendi Péter

Nádasd önkormányzata volt a konzorciumvezetője a pályázatnak. Külterületi helyi közutak fejlesztéséhez, önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzésére kaphattak pénzt a vidéki települések.

Nádasd a támogatásnak köszönhetően klímával felszerelt traktort, az önkormányzati utak mentén található csapadékvíz-elvezető árkok tisztításához függesztett árokásót, az utak karbantartásához, tereprendezéséhez, hóeltakarításhoz használható földgyalut, valamint az út menti árkok kaszálásához egy rézsűkaszát vásárolhatott.

Daraboshegy egy függesztett szárzúzó munkagéppel lett gazdagabb. Ez útpadkák melletti fű vágására alkalmas, az árokpartokat és a gyomos, gazos út menti területeket lehet vele tisztítani. A munkagépet a konzorciumvezető szerezte be, az üzemeltetés közösen történik.

Halogy pedig egy függesztett ágaprítót vásárolhatott. A gép az utak mentén történő gallyazás során összegyűlt ágak darabolására és a padkaterület karbantartásához szükséges. Ezt is közösen használják majd.

Az erő- és munkagépek nádasdi telephelyen vannak, értékük majdnem 20 millió forintra rúg. Ebből a legtöbbet a traktorra költötték, majdnem 11,5 millió forintot.

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, kiemelkedő nemzeti értékekért felelős miniszteri biztos az átadón hangsúlyozta: – Magyarországon a fókusz most a falvakra került, nemcsak a vidékfejlesztési, hanem a magyar falu és a családtámogatási programokban is a kistelepüléseket teszik a központba.

V. Németh Zsolt miniszteri biztos gratulált a települések polgármestereinek Fotó: Szendi Péter

A miniszteri biztos véleménye szerint az agrártámogatásoknak nem csak az egészséges, jó minőségű élelmiszer előállítása vagy a fenntarthatóság elérése lehet a célja. Persze ezek is kiemelkedően fontos szempontok, de emellett nem szabad elfeledkezni a környezetvédelemről sem, ráadásul ezekkel a beszerzésekkel komfortosabbá tehetik a vidéki élettereket is, ami sokak mindennapjaira lehet pozitív hatással. Tisztábbak lehetnek az árkok, rendezettebbek az utak.

A halogyi faaprító például különösen fontos eleme a beszerzésnek. Egyre kevesebb lehetőség van a kültéri égetésre – ami nagyon fontos környezetvédelmi lépés. A keletkezett zöldhulladékot viszont valahogyan fel kell dolgozni. Ehhez nyújt segítséget ez a rendszer.

– Az új gép segítségével megvan a lehetőség arra, hogy a fahulladékot megfelelően újrahasznosítsák – tette hozzá V. Németh Zsolt, aki az esemény végén gratulált a sikeres együttműködéshez is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában