Irtani kell!

2019.07.05. 11:30

Parlagfűszezon: a bírság akár ötmillió forint lehet

A parlagfű pollenje sokak életét keseríti meg minden nyáron. Az erősen allergén növény ellen kötelező a védekezés, de vannak, akik nem tartják be a szabályokat. Ők akár több millió forintos büntetésre is számíthatnak.

Lakosi Gabriella

Dr. Nagy László növényvédelmi szakmérnök szerint „tűzzel-vassal” pusztítani kellene ezt az agresszív növényt

Fotó: Unger Tamás

– Vas megyében bárhol megjelenhet a parlagfű, közepesen fertőzött vidéknek számít. A parlagfű irtásának leghatékonyabb módja, ha gyökerestől kikapáljuk a növényt – mondta dr. Nagy László növényvédelmi szakmérnök. Majd egyből kijelentette: – Akinek parlagfű van a kertjében, az nem gondos gazda.

Szerinte ezt az agresszív növényt „tűzzel-vassal” pusztítani kell, mivel nemcsak a helyet foglalja, hanem elveszi a vizet és a tápanyagot a kultúrnövények elől. A kapa és a kasza ráadásul környezetbarát is, nem úgy, mint a vegyszeres gyomirtók.

Egy gondozott kertben tehát nem lehet vetélytárs a parlagfű – teszi hozzá. Amint észrevesszük az amúgy mással nem összekeverhető növényt (morfológiailag elvéthetetlen, olyan egyedi stílusjegyeket visel), kapáljuk ki, vagy ha elburjánzott, kaszáljuk le.

A szakember úgy látja, megyénkben egyre több az elhanyagolt kert, ez pedig sok fejfájást okozhat annak, aki rendben tartaná sajátját. A gazos udvar a kártevők, fertőzések és persze a gyomok paradicsoma. Nagy László úgy fogalmazott: – Nem ártana, ha a szomszédok is odafigyelnének.

Ráadásul ez kötelező is: ha parlagfű virágzik a kertünkben, büntetésre is számíthatunk. Megkerestük a Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztályát, hogy megtudjuk, hogyan zajlik az ellenőrzés.

Dr. Nagy László növényvédelmi szakmérnök szerint „tűzzel-vassal” pusztítani kellene ezt az agresszív növényt
Fotó: Unger Tamás

Vas megyében az elmúlt esztendőben 70 alkalommal járt el a hatóság. A növényvédelmi bírság mértéke 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedt, a fertőzött terület nagysága és a parlagfű-borítottság mértéke szerint. Növeli a bírság összegét, ha a mulasztóval szemben korábban is sor került eljárásra hasonló ügyben.

Elmondták: egyre többen veszik komolyan a védekezést. Most, hogy eltörölték a július 1-jei határidőt, és kiterjesztették az egész szezonra – mert a szélsőséges időjárás és a klímaváltozás miatt a parlagfű virágzási időszaka hektikusan változhat –, a szakemberek egész nyáron helikopterrel és földi felderítéssel ellenőrzik a földeket.

A gyomnövény elleni hatósági védekezés helyszíni ellenőrzését belterületen a település jegyzője végzi, külterületen pedig a járási hivatalok földhivatali osztályai látják el a feladatot.

A hatályos jogszabály előírása szerint a termelő, illetve földhasználó köteles az ingatlanon megakadályozni, hogy a parlagfű kivirágozzon, majd ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenn is kell tartani.

Ha tehát gazos a szomszéd kertje és szinte ellepi a parlagfű, akkor magunk is kérhetjük az ellenőrzést. A vizsgálat ugyanis lakossági bejelentésre vagy hivatalból indulhat.

Bejelentést tehetünk a Parlagfű-bejelentő rendszeren (PBR) keresztül, illetve – a már említettek szerint – belterület esetében az illetékes jegyzőnél, külterület vonatkozásában a terület fekvése szerinti földhivatalnál. A bejelentések ellenőrzése soron kívül, de legfeljebb öt napon belül megtörténik.

Amennyiben az ellenőrzés során az ingatlanon virágbimbós parlagfüvet találnak, a növényvédelmi hatóság megindítja az eljárást.

A parlagfű nemcsak a kiskertekben okoz gondot, hanem a termőföldeken is. Ráadásul a nagy területeken nehezebb is felvenni ellene a harcot.

Leginkább a szója, a napraforgó és az olajtök termesztési területein jelenik meg, de az aratást követően a tarlón is feltűnhet. Ilyen nagy területen a leghatékonyabb a vegyszeres védekezés lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában