Negyvenharmadszor

2019.07.01. 07:00

Szlovénia legszebb termálfalujában találkoztak az ifjak

Szlovénia legszebb termálfalujában randevúztak a határon túl élő, 12–16 éves szlovén fiatalok. A határon túl élő szlovén fiatalok 43. sportnapját az Olimpia wellnessközpontban rendezték meg, Magyarországot Szentgotthárd-Rábatótfalu sportolói képviselték. A magyar küldöttséget Hirnök József, a Magyarországi Szlovének Szövetsége leköszönő elnöke és Vajda Nikolett, a szövetség titkára vezette.

Civil/Horváth R. László

A megnyitón Misja Peter, Podčetrtek polgármestere, a Szlovén Turisztikai Szervezet elnöke köszöntötte a házigazdák nevében Magyarország, Ausztria és Olaszország delegációját.

A welnessfalu első embere elmondta: – Podčetrteket 1994. október 3-án öt község területi átalakításával alapították.

A Maribor és Celje között, több száz hektáron elterülő, erdők, patakok közt megbúvó, természetadta megújuló energiaforrások maximális kihasználásával működő sportlétesítményekben a fiatalok asztaliteniszben, kosárlabdában és labdarúgásban mérték össze erejüket. A szakonyfalui Horváth Kevin második alkalommal vett részt a nemzetközi találkozón. A 13 éves sportoló szerint nem a pályán elért eredmény a legfontosabb.

– Bár az idő rövid, mégis lehetőségünk nyílik arra, hogy megismerjük Szlovénia természeti kincseit. Ezen kívül gyakorolhatjuk itt a szlovén, a német és az olasz nyelvet is.

A nem Szlovéniában élő szlovén fiatalok versengtek

– Ezeken a rendezvényeken közelebb kerülünk Szlovénia kultúrájához is – kapcsolódott a beszélgetésbe Rózsa Marcell. – A szervezők látványos programokkal vártak bennünket három éve Celjében, tavaly pedig Bledben is. Idén karatebemutatóval és harmonikazenével színesítették a sportnapot.

A Magyarországi Szlovének Szövetsége által támogatott, a Rábatótfalui SE színei­ben pályára lépő játékosok a kieséses rendszerű labdarúgótorna legsportszerűbb csapatának bizonyultak. Az elismerést Sonja Poljšak, a Szlovén Olimpiai Bizottság tagja adta át, hangsúlyozva a sport összekötő és léleképítő erejét.

– A sport a legnemesebb emberi jellemvonások kialakulását segíti – mondta a sportdiplomata asszony, aki hozzátette: – Az elmúlt években jól láthatóan egyre többen mozognak, sportolnak rendszeresen szerte a nagyvilágban. A sport az egyik legjobb közösségépítő tevékenység, hiszen megtanít közösségben élni, mindazokkal együtt játszani, akikkel esetleg nem vagyunk jóban a pályán kívül. Felkészít az élet minden területére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában