kereslet, kínálat

2019.08.30. 07:00

Mai tendencia megyénkben: ipari parkból lakópark

Nem véletlenül most nőnek lakóparkok az ipari parkok helyén, és valószínűleg még több lakásra volna igény, a befektetők azonban egyelőre kivárnak.

Budai Dávid

Jó néhány terület már korábban is a beruházók tulajdonában állt, most a kedvező piaci környezet miatt építkeznek rajtuk

Fotó: Unger Tamás

Pár éve figyelhető csak meg az a jelenség, hogy az egykori ipari parkok helyén lakóparkok, társasházak nőnek ki a földből, holott ezek az elhagyott, félig-meddig lerombolt gyárépületek, elhanyagolt területek évek óta üresen, kihasználatlanul álltak. Nyilván az okok között van az is, hogy a lakásépítési hullámra felülve megjelentek azok a tőkeerős befektetői csoportok, amelyek tudtak annyi pénzt kínálni, amiért már érdemes volt értékesíteni a sokszor egyébként nagyon jó helyen lévő telkeket – Epcos egykori telephelye, cipőgyár – a képlet azonban ennél összetettebb – tudtuk meg Zsigmond Balázstól, az egyik szombathelyi ingatlaniroda tulajdonosától, akit az egykori ipari parkokra épült lakóparkokról kérdeztünk.

– Természetesen vannak olyan területek, melyek most cseréltek gazdát a jó lokáció miatt, viszont jó néhány terület már korábban is a beruházók tulajdonában állt, amelyeken végül az áfacsökkentés, illetve a családtámogatási kedvezmények miatt megindult lendületben lakásokat építettek – hangsúlyozta Zsigmond Balázs.

– Azt azonban fontos látni – tette hozzá – hogy ezek nagyon hosszú alkudozások eredményeként lezárult üzletek, ugyanis általában bontással, rendezési terv módosításával járnak. Megtudtuk, az általános tapasztalat az, hogy a vevőket nem érdekli, hogy egykor ipari park, vagy gyár állt ott, ahol most a lakásuk épül, sokszor mindössze csak hivatkozás jelleggel beszélnek róla, hogy itt volt egykor a Latex, vagy éppen a Prenor régi telephelye.

Jó néhány terület már korábban is a beruházók tulajdonában állt, most a kedvező piaci környezet miatt építkeznek rajtuk
Fotó: Unger Tamás

Az ingatlanértékesítéssel foglalkozó szakember elmondta, a kétezres évek elején is hasonló, fokozott érdeklődés volt megfigyelhető az építési telkek iránt – például Sé és Torony településeken – és bizony akkor is jellemző volt, hogy egy telekre kettő-három házat is építettek a beruházók. Manapság a lakóparkoknál egyértelműen divat, hogy az ingatlanokhoz csupán apró kertek tartoznak.

– A helyzet az, hogy a felgyorsult életritmus miatt van igény a kisméretű telkekre épült házakra. Sokaknak az a fontos, hogy ki lehessen ülni a gyerekekkel, legyen egy kis tér a családnak, a nagy telek gondozásához azonban sem idő, sem kedv nincs igazán. A másik ok persze az, hogy az elszabadult ingatlanárak miatt sokaknak nem is telik másra. Szombathelyen egy 700–800 nm-es telek is 8–10 millió forint, még a peremterületeken is. Ha különálló házat tervez valaki – mérettől függően – gyorsan eljut egy minimum 40–60 millió forintos költségvetéshez, amit már kevesebben engedhetnek meg maguknak. Kíváncsiak voltunk arra is, ha a most zajló építkezések befejeződnek Szombathelyen, akkor lesz-e elég ingatlan?

 

– Tény, hogy a most épülő lakások közül szinte már mindet eladták, viszont sok projekt van még fiókban, egyelőre azonban a beruházók kivárnak, figyelik hogyan alakul a kereslet. Igény lakásokra valószínű lenne, a kérdés az, hogy a visszaemelt áfa mellett, hogyan alakulnak majd az árak – mondta Zsigmond Balázs. Mint ismert, az új építésű lakások vásárlása esetén 2016–2019 között kedvezményes ötszázalékos áfakulcs alkalmazását tették lehetővé, azonban 2020-tól újra 27 százalékos áfa terheli az új lakások értékesítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában