Hatvan éve nyitott meg

2019.08.22. 07:00

Most is Jánossal, a vitézzel ünnepelték a kultúrházat Bükön

Újragondolt, újraformált Petőfi-darabot vitt színre a Sok-Szín-Pad Társulat a büki művelődési ház születésnapjára. 1959-ben a János vitézzel nyitott a ház, most ismét ez került színre, de 2019-re hangolva, H. Nagy Katalin átiratában és rendezésében, a Rózsabors Műhely zenéjével.

Bakos Ágnes

A János vitéz Sok-Szín-Pad módra Fotó: VN

Petőfi Sándor János vitézét adta elő 1959-ben az akkor elkészült új művelődési ház megnyitójára a büki színjátszó csapat. Most ismét „előkerült” a darab, már János a „vitéz” címmel játssza a Sok-Szín-Pad Társulat. Nika Róbert, a társulat vezetője büszkén mesélte, hogy a hatvan évvel ezelőtti előadásban az apja és a nagyapja is részt vett, ezért vetette fel az ötletet a művelődési ház évfordulójára: ismét vigyék színre. Persze úgy, hogy látszódjon, eltelt hatvan év.

– A mai modern világban sok minden kivonatolva létezik, erre építettük az előadást – mondta a társulat vezetője.

A János vitéz Sok-Szín-Pad módra Fotó: VN

A csaknem egyórás darabban nem volt szünet, pörgött a játék, kerekedett a klasszikus történet – csak kicsit máshogy. Nem rejtették el a kulisszák mögé a bábokat, csak a néző figyelmét, fókuszát vitték a színpad másik részére. A történet pluszkeretet kapott: egy társulati próbán kezdődik, amikor a színjátszók eldöntik, hogy színre viszik a János vitézt. Egy nyitott játék – mondta H. Nagy Katalin, aki Sok-Szín-Padra írta a darabot és rendezte az előadást. A székek és a maszkok meg a fények játéka is lett a darab: a színes székek voltak a lovak, a hajó, a rablótanya, a francia királyi udvar is. Az átalakulás a néző szeme előtt zajlott, miközben maszkokkal formálódtak karakterről karakterre a színjátszók. Érett, kiforrott előadás született. Egyszerűbben és nagyszerűbben nem lehetett volna eljátszani – méltatta az előadást dr. Németh Sándor polgármester. A premier után azt mondta, büszke lehet a város a színjátszóira. Aki lemaradt a bemutatóról, az majd szeptember 28-án nézheti meg Bükön, a Sok-Szín-Feszten, és viszik Adácsra is minősítő fesztiválra, és remélik, a komlói fesztiválra is eljutnak majd János a „vitéz” előadásukkal a Sok-Szín-Padosok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában