Nem veszélyesek

2019.09.10. 13:00

Egyre gyakrabban jelennek meg katicák a lakásokban – Telelőhelyet keresnek

Ahogy hűl az idő, a katicák is telelőhelyet keresnek. A következő időszakban egyre gyakrabban jelennek majd meg a lakásokban is. Emberre nem veszélyesek, nem kell tőlük tartani.

Lakosi Gabriella

Télen mozdulatlanná dermednek, úgy várják az enyhülést

Fotó: SZP

A hirtelen lehűlés és a rövidülő nappalok egyértelműen jelzik ezeknek az állatoknak, hogy búvóhely után kell nézniük – mondta Vigh Károly entomológus. Ráadásul a katicák szeretnek együtt telelni, így általában több példánnyal is találkozhatunk egyszerre. Emberre nem veszélyesek, ha fenyegetve érzik magukat egy keserű védekező anyagot bocsátanak ki. Ez ugyan büdös, de nem mérgező.

Télen mozdulatlanná dermednek, úgy várják az enyhülést

Télen mozdulatlanná dermedve várják az enyhülést. Ha valakit zavarnak a házban ezek az állatok, akkor az szedje össze őket és vigye azokat például a pincébe. Így nem kell bántani őket. A katicák így egy védettebb helyen várhatják a tavaszt. Ha pedig újra melegszik az időjárás, egyből elrepülnek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában