temető

2019.09.13. 11:30

Jáki út: átadták a felújított parcellákat

Felújították az első világháborús temetőt, ünnepélyes átadóját csütörtökön tartották a Jáki úti sírkertben.

Nemes Judit

Fotó: Unger Tamás

Napsütéses időben, méltó módon emlékeztek meg tegnap délelőtt az első világháború elesetteiről abból az alkalomból, hogy a tavaly lezárult Nagy háborús emlékévhez kapcsolódva átadták a felújított világháborús parcellákat a Jáki úti sírkertben. Az avatón a városvezetés képviseletében beszédet mondott Illés Károly alpolgármester. – Az első világború századik évfordulója kapcsán, csatlakozva a Magyarország kormánya által meghirdetett emlékévhez, rendezvénysorozatokkal tisztelegtünk a háborús hősök és áldozatok emléke előtt. A folyamatos emlékezés jó alkalom volt arra, hogy a figyelem középpontjába kerüljenek Szombathely és Vas megye kiemelkedő első világháborús emlékei, megújult köztéri szobrai, emléktáblái és hősi temetői – emelte ki az alpolgármester.

 

Hende Csaba, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke, országgyűlési képviselő beszédében emlékeztetett: a Magyar Királyság területéről besorozott 3,797 millió katonából mintegy 661 ezer elesett, közülük a magyar ajkúak 360-370 ezerre tehetők. Kiemelte, a kormány jelentős összeget fordított a hősi temetők és emlékművek felújítására. Szombathely önkormányzata 10,6 millió forintot nyert el, ebből öt emlékmű és 578 hadisír újult meg. Hozzátette: a parcellában nemcsak a 86-os gyalogezred katonáinak, hanem további hat különböző nemzetiség katonáinak sírhelye is helyet kapott itt.

Az avatón a Nagy Lajos Gimnázium diákjainak szavalatait és a tábori lelkészek megemlékező imáját követően koszorúkat helyeztek el. A rendezvényt a Szózat hangjai előtt a hősi halottak tiszteletére díszsortűz zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában