Évforduló

2019.10.25. 13:49

Pető Ernőre emlékeztek Acsádon

 Dr. Pető Ernő halálának 60. évfordulója alkalmából emléknapot tartottak a településen a Vas Megyei Egyesített Szociális Intézmény dísztermében.

Lakosi Gabriella

Prof. med. Habil Dr. Horváth Boldizsár a Markusovszky kórház igazgatója is tartott előadást

Fotó: Szendi Péter

Ehhez kapcsolódóan az érdeklődők megismerhették az orvosi és szakmai munkáját , mely a korban egyedi és teljesen kimagasló volt, másrészt szó volt az ápolás megteremtésében végzett tevékenységéről is. Rengeteg nővért és önkéntest vonzott személye Acsádra. Előtte a betegeket ellátták, a későbbi gyógyulásban viszont nagyon kevés segítséget kaphattak.

Prof. med. Habil Dr. Horváth Boldizsár a Markusovszky kórház igazgatója is tartott előadást
Fotó: Szendi Péter

Ezzel a munkájával csatlakozik szorosan életpályája a Vas Megyei Egyesített Szociális Intézmény életéhez – hangzott el az emléknapon. Ezen kívül az otthonnak helyet adó kastély épületet is Pető Ernő és felesége Szegedy Georgina biztosította először a kórháznak, később pedig ott alakult ki a szociális otthon.

Pető Ernő 1909-ben vette át orvosi diplomáját. Az I. világháború alatt lett a Szombathelyi a Honvéd Helyőrségi Kórház sebészeti osztályának vezetője. Vezetése alatt a kórház óriási fejlődésen ment keresztül. 75 évesen bekövetkezett haláláig Sárváron dolgozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában