Prima díj 2019

2019.10.04. 08:00

Szent Márton és James Joyce krónikása – Szívügye a vasi értékek megismertetése

A harmadik, aki idén díjat kapott kiemelkedő társadalmi szerepvállalásért: Orbán Róbert művelődésszervező, népművelő.

Budai Dávid

Orbán Róbert művelődésszervező, népművelő, a Savaria Múzeum Szent Márton Intézetének munkatársa

Fotó: Unger Tamás

Orbán Róbert a középiskolát Kőszegen végezte, szakképesítését Szombathelyen szerezte. A Megyei Művelődési és Ifjúság Központban évtizedeken keresztül szervezte a nagy népszerűségnek örvendő természetjáró és honismereti túrákat. Jelenleg a Savaria Múzeum Szent Márton Intézetének munkatársa. Tagja volt a Magyar Természetjáró Szövetségnek. Kiemelt kutatási területei közé tartozik Vas megye természet- és kultúrtörténete, ezen belül vidékünk természeti értékeinek feltárása, megőrzése és népszerűsítése. Könyvek, túrakalauzok tucatjainak volt társ­szerzője, rendszeresen publikál szakmai folyóiratokban, a Vas Népében és a közösségi médiában.

Orbán Róbert művelődésszervező, népművelő, a Savaria Múzeum Szent Márton Intézetének munkatársa
Fotó: Unger Tamás

Szívügyének tartja a megyéből származó neves személyek élettörténetének kutatását. Kiemelten foglalkozik Szent Márton tevékenységével, kultusza helyi jellegzetességeinek feltárásával. A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsának elnöke. A Szent Márton-emlékek minél szélesebb megismertetése érdekében az európai Via Sancti Martini network létrehozásán munkálkodnak.

Szombathelyen, de megyeszerte is vezet várostörténeti sétákat, amelyeken évente több ezren vesznek részt. Legújabb kezdeményezése a Savaria Múzeum által szervezett Szombathelyi verses séták sorozat. Nevéhez fűződik Leopold Bloom – James Joyce szombathelyi származású regényhőse – családi kapcsolatrendszerének feltárása és publikálása. Ennek is köszönhető, hogy Szombathely az egyik helyszíne a nemzetközi Bloomsday programoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában