ahol a biztonság gyógyít...

2019.11.28. 07:00

A lélek nem átjáróház – bemutatjuk a Szivárvány Gyermekotthont

Ott is közeleg a karácsony, ahol csak ideiglenesen lakhatnak az elhanyagoltságból, veszélyeztetettségből kivett gyerekek. Nekik ki vesz ajándékot?

Merklin Tímea

A biztonság megteremtése a legfontosabb. Szabóné Kiss Piroska gyermekvédelmi asszisztens Fotó: Cseh Gábor

Lapunk is bekapcsolódik a Vas Megyei Gyermekvédelmi Központ, Általános Iskola és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Segíts a karácsonyi angyaloknak jótékonysági akciójába, és olvasóink segítségét is várjuk. Hogy pontosan mihez? Bemutatjuk a Vas megyei gyermekotthonokat, az ott élő gyermekeknek szeretnénk személyre szóló ajándékot adni. Elsőként a szombathelyi Szivárvány Gyermekotthonba látogattunk, ahol összesen húsz nehéz sorsú gyermek elhelyezésére van lehetőség. Az úgynevezett „befogadó” csoport 12 fős. Két lakásban élnek ezek a gyerekek, olyanok, akiket a hatóságok hoztak veszélyeztetett családi környezetből vagy az utcáról, ahol megtalálták. Ide kerülnek, akik megyei, illetve a megyén kívüli otthonokból megszöktek, vagy nem magyar állampolgárok, és idegenrendészek fi gyeltek fel rájuk.

Vagyis a befogadó csoport egy „átjáróház”, az lakik itt átmenetileg – a harmincnapos hatósági eljárás idején –, akiknek azonnali elhelyezés kell, amíg döntenek a sorsáról. Itt kötnek ki azok, akiket a szomszédra bíztak, de nem jöttek értük, a szüleik eltűntek, vagy megunta őket a nagynéni, akire hagyták… A Szivárvány Gyermekotthon másik csoportját Bóbitának hívják, ez egy normál csoport, már végleges elhelyezést kapott gyerekekkel. Ők is arról álmodnak, amiről más gyerek, amiről Weöres Sándor ír, hogy a Bóbita táncol, és körben az angyalok ülnek, és ők is csak azt szeretnék, ha figyelnének rájuk.

A gyermekotthonban van egy csoport, ahol ideiglenesen helyezik el a gyerekeket – és van egy másik csoport, amely hosszú távon ad alapot
a biztonságos élethez. A biztonság megtapasztalása a legfontosabb Fotó: Cseh Gábor

A gyermekvédelemben is az a tapasztalat, hogy ünnepkor sok családban felgyorsulnak a lélekromboló események. Ilyenkor mindenki több szeretetre vágyik, és ha nem kapja meg, rosszabb lelkiállapotba kerül, elfajulnak a veszekedések, felerősödnek a konfliktusok, a hétköznapokon is rosszul működő családokban tovább romlik a helyzet, és ennek áldozatai mindig a gyerekek. Az iskolai szünet is hozhatja magával a csellengést, a gyerekek elkallódását.

A gyermekotthon nem pótolja a jól működő családot, de megtanítja a gyerekeket egymást elfogadva, együttműködve csoportban élni. Háromtól tizennyolc éves korig kerülnek ide.

A gyermekfelügyelők, ne­velők egymást 8-12 órában váltva foglalkoznak velük, az ellátástól a tanulástámogatásig, a mentálhigiénés segítségnyújtásig mindenben mel­léjük állnak, ők azok a felnőttek, akik ha kell, megölelik őket. Az ünnepeket próbálják meghitté tenni számukra is: sütés-főzéssel, gyertyagyújtással, közös műsor összeállításával. Ajándékot vagy állami pénzből, vagy jótékony adományokból kapnak. Volt olyan emberke, aki akkor látott ilyet először, amikor ide bekerült.

A csoport átjáróház, de a lélek nem az. Jól tudják ezt az itt dolgozó szakemberek. Ezért biztonságos légkört teremtenek az átmeneti időszakra, mert a biztonság érzete gyógyít. Kötődést csak ezen az alapon lehet kiépíteni, azon keresztül nevelhető, fordítható jó irányba a gyermek.

A biztonság megteremtése a legfontosabb. Szabóné Kiss Piroska gyermekvédelmi asszisztens Fotó: Cseh Gábor

Akkor találhat megnyugvást a szörnyűségek után – elhanyagolták, nem törődtek vele, bántották, terrorizálták, fenyegették –, ha itt rendszeresen azt tapasztalja, hogy „ha felkelek, minden rendben lesz”. Nem azon szorong, hogy „mire ébredek, ki ordibál velem, miért szólogatnak be, megütnek-e megint”? Sokan nem tudnak róla, de vannak gyerekek Vas megyében is, akiknek nagy probléma, hogy „Lesz-e jobb ruhám, amiben nem szégyen elmenni iskolába? Lesz-e ennivalóm, ha éhes vagyok?”

A gyermekotthonban szóval is, de még inkább tettekkel, odafigyeléssel nevelnek, mert ezek a gyerekek nem hisznek már a felnőtteknek. Csak tapasztalatokon keresztül lehet velük jó kapcsolatot kialakítani. A Szivárvány otthon Bóbita csoportjában a véglegesen elhelyezett gyerekek újraélik a biztonságot. Ők már azt tanulják, miért jó a békesség, a rend, a munkamegosztás, az együttműködés. Már nemcsak kapnak, adnak is: ki mosogat, ki takarít, ki segít a másiknak tanulni. Innen járnak iskolába, szakkörre, sportolni, a barátaikkal találkozni. Szerencsés, ha felvállalják, hogy állami gondozottak, mert ez az igazság, de ez sem könnyű, mert sok az előítélet, sok megjegyzést kapnak gyerekektől és felnőttektől is.

A lelki és fizikai elhanyagolás, a bántalmazás, a nem megfelelő étkezés, ruházkodás után a gyermekotthonban egy szintet lép az élet: az alapellátás megvan, mi pedig a személyes örömök lehetőségeit szeretnénk gazdagítani az olvasók által.

A Vas Népe szerkesztőségének munkatársi közössége is vállalta egy gyermekkívánság teljesítését, és a Vas Megyei Gyermekvédelmi Központ, Általános Iskola és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálattal együtt keressük azokat az iskolai és más intézményi közösségeket, szervezeteket, alapítványokat, magánszemélyeket, akik vállalnak egyet-egyet a Vas megyei állami gondozott gyermekek kívánságlistájából.

Jelentkezni a [email protected] e-mail-címen kell, 2019. november 30-áig. A jelentkező vállalja, hogy az intézmény által kiküldésre kerülő kívánság alapján beszerzi azokat az ajándékokat, amelyeket a gyermek szeretne karácsonyra (például: István, 8 éves, kisvasút).

Az ajándékok átadására ünnepélyes körülmények között kerül sor.

Aki helyzete miatt nem tudja beszerezni az ajándékot, anyagi támogatását „vasi karácsony” megjegyzéssel átutalhatja az intézményt támogató Pro Juventute Egyesület 11747006-20170356 számú számlájára.

Azok a segíteni akarók, akik nem tudnak e-mailt írni, jelentkezhetnek a Vas Népe városi ügyfélszolgálati irodáiban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában