Akácos erdő

2019.11.08. 14:00

Birtokvédelmet, nem földkimérést kért – Olvasónk írta, utánajártunk!

Birtokvédelmet kért és nem földkimérést, állítja olvasónk, aki levelet írt nekünk arról, hogy mindkét szomszédjától átlóg az udvarára, a kertjébe az akácos, amely a termését csökkenti.

Tóth Kata

Verasztó Sándorné azt mondja, nem tudja használni a földjét az átnyúló akácos miatt

Fotó: Horváth Balázs

Szergényi olvasónk, Verasztó Sándorné úgy emlékszik, három aratással ezelőtt, 2017-ben kezdődtek a gondok. Az Aradi utcában Verasztóék házához tartozik egy 1500 négyzetméteres belterület – veteményes és gabona –, amely kimegy egészen az országútig. Búzájuk volt abban az évben, és a kombájnos nem fért el az akácostól: letörte a kombájn visszapillantó tükrét az akác. Korábban egyáltalán nem volt jellemző köztük a vita, veszekedés. Akkor jegyezte meg először panaszosunk a bal oldali szomszédainak, hogy vágjanak ki egy-két sort a telepített akácosukból.

A szomszéd – az asszony állítása szerint – az együttműködés helyett támadólag lépett fel. Másik szomszédjuk később ültette az akácosát, azóta azok a fák is magasra nyúltak, és ugyancsak beárnyékolják a kiskertjüket.

Félő, hogy emiatt is kevesebb terményük lesz, kukoricát például már egyáltalán nem érdemes a földbe vetni, és a krumpli is csak apróra tudott megnőni a földben. Olvasónk azt sérelmezi, hogy míg ők minden, a szomszédok által kifogásolt fájukat kivágták, ez viszont egyáltalán nem működött.

2018 májusában Vörös Andrea kenyeri jegyző elé került az ügy, aki az iratok tanúsága szerint Verasztóék birtokvédelmi ügyében május 16-án már arról tájékoztatta a kérelmezőt, hogy hatósági eljárás indult. A sorban következő dokumentum – ez már egy megegyezés – 2018. június 4-i keltezésű.

Kimondja, hogy Verasztóné az általa indított birtokvédelmi ügy megszüntetését kérte. Valamint hogy ügyféltársaival – azaz a szomszédaival – egyenlő mértékben vállalja ingatlana kimérésének költségeit. A telekkimérés után – függően annak eredményétől – ingatlanán kéri a földje megmunkálását gátló ágak levágását mindkét oldalról 2018 végégig. Erről mindkét szomszédja megegyezően nyilatkozott, hárman írták alá a megegyezést. Verasztóné utólag azt állítja, őt belekényszerítették az egyezségbe és a földkimérésbe.

– Nem volt más választásom, 19 éve rokkantnyugdíjas vagyok, drágább lett volna a bírósághoz fordulni. Így 40 ezer forintba került hármunknak a kimérés.

Verasztó Sándorné azt mondja, nem tudja használni a földjét az átnyúló akácos miatt
Fotó: Horváth Balázs

Nem sokkal a megegyezés aláírása után megérkezett a földmérő előzetes szemlére. Verasztóné és a férje azt állítja, őket nem értesítették az érkezéséről, csak a szomszédokat. 2018. július 6-án ment ki az értesítés a második helyszíni mérésről és kitűzésről (ilyenkor a helyszínen megjelölik a kitűzött földrészlet ingatlan-nyilvántartás szerinti töréspontjait), de ez végül meghiúsult.

Az iratok szerint az egyik, neve elhallgatását kérő szomszéd rendelte meg a földmérést. Verasztóné ezt is sérelmezte, mondván, az ő telkéről van szó. Elértük azt a magánföldmérőt, aki a telekhatár kitűzését vállalta.

– Miután kiment a levél, telefonált Verasztó Sándorné. Kijelentette, hogy nem akarja a földmérést, nem bízik a munkánkban, és a maga részéről fizetni sem fog. Ezután végül úgy döntöttünk, hogy nem végezzük el a munkát. Itt akadt el a történet – mondta.

Verasztóné továbbra is csak azt szeretné, hogy a szomszédok a benyúló ágakat vágják le, valamint a földje mellett az akácos egy sorát vágják ki. Amikor hívására Szergényben, az Aradi utcai helyszínen jártunk, az egyik, az ügyben érintett szomszédjához becsengettünk, őt otthon találtuk. A férfi a felesége nevében nyilatkozott: ők bevállalták a kiméretés költségét egyenlő arányban, de Verasztóné „beleveszett” a földmérőbe. Hogy az előzetes felmérés után mi történt, arról nem tudnak, jó ideje semmilyen értesítést nem kaptak. Ugyanakkor határozottan kimondta: addig nem vágják ki az általuk ültetett akác egyetlen sorát sem, amíg nem tudják, hol van a telekhatár. Ha kiderülne, hogy az akác nem jó helyen van, természetesen megteszik.

Verasztóné időközben ügyvédhez fordult, szerinte nem volt szabályos az irat, amelyik a földmérőtől megrendelte a munkát. Mindkét szomszédjának kétszer írt azóta felszólítást – már 2019 tavaszán –, ezekben felhívta a figyelmüket arra, hogy a szomszédságába telepített akácos szélső sora a földjére átnyúlik, azt leárnyékolja, így a termését nagymértékben csökkenti. A fák gyökerei megnehezítik a föld megmunkálását. Amennyiben az akácos szélső, földjéhez közelebbi sorát 15 napon belül nem vágatják ki, úgy bírósági eljárást indít.

Az ügyben – és ebben minden általunk megkérdezett fél egyetértett – jó néhány hónapja nem történt semmilyen előrelépés. Legutóbbi telefonos beszélgetésünkkor, a napokban Vörös Andrea jegyző megígérte, hogy felkeresi telefonon, akár személyesen a szomszédviszályban érintetteket, és a maga részéről mindent megtesz azért, hogy békés megoldás szülessen a helyzetre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában