Verseny

2019.11.24. 07:00

Melyik legyen az év hala? Szavazzon!

A csuka, a süllő és a német bucó versenyez az év hala címért. Szavazni a Magyar Haltani Társaság Honlapján lehet az év végéig.

Budai Dávid

Csejtei Csaba sporthorgász egy szép Abért-tavi süllővel

Fotó: VN/VV

A Magyar Haltani Társaság már közel tíz éve hirdeti meg évente Az év hala választást – azzal a céllal, hogy őshonos halainkat ismertebbé tegye – ahol a nyertes mindig az a hal lesz, amelyik a legtöbb szavazatot kapja december 31-éig. Tavaly a balin, idén a vörös­szárnyú keszeg lett az év hala, a 2020-as címért pedig idén is hárman indulnak: a csuka, a süllő és a német bucó. Közülük a német bucó védett, versenytársai viszont a magyar horgászsport kiváló ragadozói, valamint a hazai halgasztronómia kiemelkedő alapjai.

Az álló- és lassú folyású vizeket kedvelő csuka ra­gadozó hal, legfőképpen a vízinövényekben gazdag vi­zekben fordul elő. Hatalmas szájáról és egészen hátul elhelyezkedő hátúszójáról a laikus számára is könnyen felismerhető.

Csejtei Csaba sporthorgász egy szép Abért-tavi süllővel
Fotó: VN/VV

A süllő szintén ragadozó, jelentős állományai élnek közepes és nagyobb folyókban és tavakban, de az iszapos medrű, oldott oxigénben szegény vizeket nem kedveli. Jellegzetessége a két hátúszó, a többnyire elmosódó, sötét harántsávokba rendeződő mintázat, valamint a nagy, szem alá benyúló száj, amelyben a többi közül kiemelkedő ebfogak is vannak. A harmadik jelölt, a német bucó az erősebb áramlású, oxigéndús vizeket kedveli. Fokozottan védett. A nagyon nyúlánk, áramvonalas testű hal bennszülött faja a Duna vízrendszerének. Itt alakult ki, és ma is szinte csupán a Dunában és a Vardarban, valamint ezek mellékfolyóinak vízrendszerében él.

Vas megyében szinte minden állóvízben megtalálható a csuka és a süllő, de német bucó csak nagyon ritkán, a Rábában akadhat a vasi pecások horgára. Az őszi és kora téli időszak a süllőzés, csukázás igazi szezonja, ezekből nagyon szép példányokat fogtak sportszerű pergető mód­szerrel a Kőszeg melletti Abért-tavakban is. A szavazatokat december 31-én délig várják a haltani társaság honlapján: www.haltanitarsasag.hu. Az október második felében indult versenyen a leadott szavazatok száma már közelít a kilencezerhez, első helyen jelenleg a süllő áll, amelyet szorosan követ a csuka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában