Kijáró

2019.11.01. 07:00

Szombathelyi házaspárt is díjaztak Ausztriában

Ünnepi megemlékezést tartott múlt héten a Magyar Köztársaság Nagykövetsége a határnyitás 30. évfordulója alkalmából.

Nemes Judit

A Földesi házaspár személyesen nem tudott részt venni a megemlékezésen, ahol harmincan vehettek át elismerést

Fotó: VN/ORF

Harminc ember részesült elismerésben a bécsi magyar nagykövetségen megtartott megemlékezésen: a határnyitás 30. évfordulóján kitüntetéseket adott át Nagy Andor nagykövet az Ausztriában élő és hosszú évek óta a magyarságért aktívan dolgozó egyesületi vezetőknek és tagoknak – erről írt az ORF magyar oldala.

A magyar himnusszal vette kezdetét a jubileumi rendezvény a nagykövetség dísztermében, majd kulturális műsor következett: a Délibáb Bécsi Magyar Kultúregyesület és a Napraforgók Néptánc­csoport közös táncbemutatóját tekintette meg a nagyérdemű. A rendezvény fénypontja az elismerések átadása volt, amelyen szombathelyieket is kitüntettek: Földesi János és Földesi Jánosné, a Boglya népzenei együttes alapítói, tagjai nagyköveti díszoklevelet kaptak, ám mivel személyesen nem tudtak jelen lenni az eseményen, azt később vették át. A művész házaspár évek óta rendszeresen tart népzenei kurzusokat, továbbképzéseket, workshopokat felnőtteknek és gyermekeknek az őrvidéki településeken.

A Földesi házaspár személyesen nem tudott részt venni a megemlékezésen, ahol harmincan vehettek át elismerést
Fotó: VN/ORF

Az oklevelek átadása után a nagykövetségen megnyitották az utazó Zsolnay-kiállítást, amelyet Londonból hoztak Bécsbe, és néhány napig még látható lesz a helyszínen. Az utazó kiállítás különlegességeiről is beszélt a megnyitón Bachar Najari, a porcelánmanufaktúra tulajdonosa, aki a gyár jelenéről is tett említést. Az ünnepi programban történelmi visszatekintést kaptak a határnyitás időszakáról a résztvevők: Simon János habil. egyetemi tanár szólt a két alkotmányos rendszerváltásról Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában