miből lesz a karácsonyfa?

2019.12.05. 07:00

Csak a luc ára emelkedett

Kezdődik a szezon a karácsonyfa­árusoknak, már egyre nagyobb az érdeklődés. Dömpingre azonban később kell számítani.

Lakosi Gabriella

Tóth Zsolt csákánydoroszlói termelő azt mondja, tévhit, hogy minél később vágják ki a fenyőt, annál tovább szép marad

Fotó: Szendi Péter

– A klímaváltozás komoly hatással van az ágazatra, ha így folytatódik tovább, 8–10 év múlva már nem lesz fenyő a környéken – mondja Tóth Zsolt termelő. A téli zord idő hirtelen vált át forróságba, eltűnt a tavasz, pedig ez lenne a legfontosabb időszak a növények fejlődése szempontjából. Idén a március és április közötti ültetésnél 800 fából összesen 12 élte túl, a többi teljesen kiégett. Csak az őszi ültetésnél van már esélyük a fenyőknek.

A vásárlók igényei is sokat változtak az elmúlt években. Míg régebben a kevésbé szép fákat is szívesen hazavitték – azzal, hogy majd a fal felé fordítják a tökéletlen oldalát – ma már csak a hibátlan darabokat keresik. Az eddigi mennyiségnél tehát kevesebbet lehet ültetni négyzetméterenként.

Ha túl szorosan vannak a fenyők, nem fejlődnek tökéletesen az alsóbb ágak. Nyírják, formázzák is őket. A kiszolgálás iránt is nagyobb az elvárás, sokszor nem elég a hálózás, aki például jobb autóval érkezik, biztosan szükségesnek érzi a takarófóliát, ennek is helyben kell lennie. A talpba faragásra is egyre nagyobb az igény.

Nagy tévhit, hogy minél később vágják ki a fát, annál tovább szép marad. A fagyok beálltával a fenyő már nem táplálkozik. Teljesen mindegy, hogy december elején vagy 23-án viszi haza a vásárló. A lényeg sokkal inkább a hőmérséklet. Hidegben kell tartani, amíg csak lehet. Aztán nem szabad egyszerre bevinni a házba. A legjobb, ha néhány napot tíz fok körüli hőmérsékleten „akklimatizálódik”. Ha ezt az eljárást követjük, sokkal később hullanak majd le a tűlevelek.

Tóth Zsolt csákánydoroszlói termelő azt mondja, tévhit, hogy minél később vágják ki a fenyőt, annál tovább szép marad
Fotó: Szendi Péter

Az árak az idén nem emelkednek lényegesen, egyedül a lucot vásárolhatjuk majd drágábban. Ugyanis ebből országos hiány van. Egy időben nagyon olcsón lehetett hozzájutni, nem érte meg a munka vele. Most viszont már nagyon nehéz dolga van annak, aki ilyen karácsonyfát szeretne. Fel is ment az ára. A nordmann és az ezüstfenyő viszont a tavalyihoz hasonló áron lesz kapható. A méret szempontjából mindenki mást keres, a legkisebb méteres daraboktól egészen a háromméteresig van kereslet. A szépség is szubjektív, ahány vásárló, annyi ízlés.

Tóth Zsolt szerint egyre kevésbé kifizetődő fenyővel foglalkozni. Év közben többször permetezni kell gomba és kártevők ellen, a körülöttük lévő területen nyírni kell a füvet, biztosítani a talaj tápanyagellátását, a kicsi fákat öntözni is kell. Kevesebb eszköz szükséges hozzá, mint más mezőgazdasági termeléshez, de a munka mennyisége hasonló. Ő már nem jár vásárokra, azt mondja, nem éri meg. Kialakult vevőköre van, rájuk támaszkodik. Szeretnek hozzá járni és neki – mint eladónak – is fontosak a személyes kapcsolatok.

Kulcsár Ernőné férjével évtizedek óta foglalkozik karácsonyfákkal. A roham náluk december 17-e után
kezdődik
Fotó: Horváth Balázs

Kulcsár Ernőné már évtizedek óta a férjével közösen foglalkozik karácsonyfákkal. Ő is azt mondja, egyre nehezebb a helyzet. Budapesten adják el a fákat. Meg néhány embernek a környéken, akikkel már régi kapcsolatot ápolnak. A roham náluk december 17-e után kezdődik, sokan nehezen oldják meg a tárolást.

Ő a fatolvajokra is panaszkodik, úgy látja, a sok munka egyre kevésbé kifizetődő. Ahhoz hogy egy fa eladható méretű legyen, akár egy évtizedre is szükség lehet.

Ami a környezetvédelmet illeti: a műfenyőhöz sok műanyag kell, de a kivágott fák után mindig ültetnek újat, erre is gondoljunk, amikor fát választunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában