Szakmai háttérbeszélgetésen érveltek jelentősége mellett

2019.12.06. 07:00

Családbarát tapasztalatokat cseréltek a vasi díjazottak

Szakmai beszélgetésre hívta dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke a 2018. évi Vas Megye Családbarát Munkahelye díjazottjait, valamint a Vas Megyei Szakképzési Centrum és a sárvári tankerület képviselőit. Tapasztalataikat, intézkedé­seiket osztották meg egymással a résztvevők.

Nemes Judit

Szemben Rozmán László, dr. Biroszné Móritz Zsuzsanna, Zétényi Irén és Kapitány Eszter

Fotó: Cseh Gábor

Idén újra meghirdette a Vas Megyei Közgyűlés a munkáltatók és munkahelyi vezetők számára a Vas Megye Családbarát Munkahelye díjat, amelyre két kategóriában lehet pályázni: vasi telephelyen száz foglalkoztatottig, valamint száz foglalkoztatott felett; továbbá a Vas Megye Családbarát Munkahelyi Vezetője díj kategóriában is közzétettek felhívást.

A december 10-i jelentkezési határidő közelgő lejárta adta az apropóját a szakmai beszélgetésnek, amelyre dr. Kondora Bálint alelnök invitálta a 2018. évi Vas Megye Családbarát Munkahelye díjazottjait, valamint a nagy munkáltatónak számító oktatási intézmények, a Vas Megyei Szakképzési Centrum és a sárvári tankerület képviselőit. Az asztalnál a vaskeresztesi MAM, a sárvári Taravis, valamint a tavaly külön elismerésben részesített Szombathelyi Erdészeti Zrt. és Csepreg Város Területi Gondozási Központjának képviselői foglaltak helyet.

Dr. Kondora Bálint elmondta, családbarát munkahelyen rendezték a találkozót, hiszen a díj alapítójának, a Vas Megyei Közgyűlés üléseinek helyszíne, a családbarát címmel jutalmazott Vas Megye Önkormányzatának otthona a Megyeháza.

Szemben Rozmán László, dr. Biroszné Móritz Zsuzsanna, Zétényi Irén és Kapitány Eszter
Fotó: Cseh Gábor

 

– A családbarát díj többet jelent egy cégnél, vállalkozásnál kialakított saroknál. Egy munkaadónak többet kell tennie, kreatívabbnak kell lennie ennél: azok a foglalkoztatási formák, azok a kedvezmények, lehetőségek, amelyeket a cégek, intézmények a munkavállalóiknak biztosítanak – a részmunkaidős foglalkoztatás, távmunka-lehetőség, munkahelyi bölcsőde létrehozása –, teszik családbaráttá a munkahelyet – emelte ki az alelnök.

A szakmai beszélgetésen felmerült annak jelentősége, hogy a munkáltató családbarát intézkedéseket vezessen be. Az érvek között elhangzott a piaci pozíció tartása, a munkaerő megtartása és érdeklődésének felkeltése a cég iránt, továbbá lehetőség a jó gyakorlatok bemutatására, adaptálására. A jelenlévők beszámoltak saját vállalásaikról, a többi között arról, hogy profiljukhoz igazítják a családbarát akciókat, intézkedéseket. Volt olyan munkáltató, amely közhasznú alapítványon keresztül támogatja a dolgozóik gyermekeinek nyári táboroztatását, más a dolgozóik esetleges krízishelyzetére, igényeire tud támogatólag reagálni.

Zétényi Irén, Csepreg Város Területi Gondozási Központjának vezetője kiemelte: szociális érzékenységgel rendelkező intézményként ösztönösen tesznek családbarát intézkedéseket. Példaként említette: a dolgozók magukkal vihetik a munka­helyre a nyári szünetben a gyerekeiket, nyári táborokat szerveznek, a munkaidő-beosztást a dolgozói igényekhez igazodva tervezik meg.

Zárszóként elhangzott, várják továbbra is a jelentkezéseket a Vas Megye Családbarát Munkahelye és a Vas Megye Családbarát Munkahelyi Vezetője díjra. A pályázatokat a közgyűlés a december 13-ai ülésén bírálja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában