Könyvbemutató

2019.12.29. 11:30

Harcban a Sátánnal – Egy ördögűző története

Egy ördögűző végnapjai címmel jelent meg Pete Polgár Máté újabb regénye. A Magyar Nyugat Könyvkiadó adta ki ezt a kötetet is, ezúttal az ŐrvidékHáz adott helyet a bemutatónak.

Tóth Kata

Pete Polgár Máté a könyvbemutató végén örömmel dedikált – itt éppen dr. Kövér Istvánnak

Fotó: Unger Tamás

Ahogy a könyvismertető fogalmaz: a hétköznapi halandó elől elzárt világba, a papneveldékbe enged bepillantást a fiatal szerző új regénye. A hitének elkötelezett fiatalember, Katona Mihály nézőpontjából kapunk képet e közegről, és érzékelhetjük elvallástalanodó világunk mély válságát. Mihályt elöljárói alkalmasnak találják egy régi, de a katolikus egyházban ma is létező gyakorlat, az ördögűzés végzésére, és megkezdődik kiképzése a feladatra. Ennek során megdöbbentő tapasztalatokat szerez a Sátán működéséről a mindennapok élethelyzeteiben.

Pete Polgár Máté megerősíti: a katolikus egyházban a mai napig működik az ördögűzés intézménye, ám semmiképpen sem gyakran előforduló esetekre kell gondolni, a különösen veszélyes spirituális műveletbe nagy körültekintéssel lehet csak belevágni. A katolikus püspökök ráadásul ritkán engedélyeznek ördögűzést, abból a megfontolásból, hogy mentális vagy fizikai betegség gyanúja állhat fenn.

Démonok, gonosz szellemlények megszállottnak hitt emberből vagy helyről való eltávolításának gyakorlata ez. Művelői inkább tekintik gyógymódnak, kezelésnek, mint büntetésnek. Külön aktualitást ad a könyvnek, hogy az utóbbi években keresztény szélsőségesek ördögűzés címén fizikailag bántalmaztak embereket, ami tragédiákhoz vezetett.

Pete Polgár Máté a könyvbemutató végén örömmel dedikált – itt éppen dr. Kövér Istvánnak
Fotó: Unger Tamás

A könyv rámutat: az értelmet kell keresnünk. Ahogy A lelkész lánya című regényben, úgy itt is tesz utalást a szerző a szélsőséges kereszténység, a másodlagos gonosz létezésére, ami szerinte nagy gond, elítélendő. Egyházi igazság, tapasztalat is szól a könyvből, amelynek alapvető gondolatkeresése arra irányul: miért van gonosz a világban?

Ahogy azt is körbejárja, hogy a 21. században milyen módon lehet és érdemes élni a papi hivatást. A szerző azt mondja, tény, hogy a Sátán működik a mindennapokban. Egy nem hívő ember erről úgy gondolkodhat: ide jutott az emberi gonoszság. A hívő világnézet, a zsidó-keresztény szemlélet azt vallja, szellemi létező van a töméntelen gonoszság mögött, az ember nem lehet ennyire romlott. Párhuzamos síkon a 20. század tragédiái is megjelennek a könyvben.

A könyv nagyon drámai, a hívő ember szempontjából kimondottan tragikus. Nem lehet egyházi propagandának és happy end-történetnek mondani. Felvillantja a hitet is, hogy a történelem végét jelentő végső háborút a jóakaratú ember megnyeri, de azt is, hogy jelenleg vesztésre állunk. Áthatolhat-e még a növekvő sötétségen az ima ereje, a hit és a jóság fénye? A kérdés megválaszolása az olvasóra marad.

A szerzőt a szombathelyi könyvbemutatón dr. Gyu­rácz Ferenc szerkesztő, a könyv kiadója kérdezte. Köszöntőt mondott dr. Puskás Tivadar, Szombathely volt polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában