Nyílt nap az Egyetemen

2019.12.07. 11:30

Közel félezren érdeklődtek az ELTE SEK képzései iránt

Az ELTE Savaria Egyetemi Központ pénteken nyílt napot szervezett a továbbtanulni szándékozó középiskolások számára. Mintegy félezer érdeklődő hallgatta végig a tájékoztatókat, illetve járta végig az egyes szakok bemutatóit.

Gyöngyössy Péter

Közel félezren vettek részt az ELTE SEK nyílt napi rendezvényén

Fotó: Unger Tamás

Ötszáznál is több középiskolás vett részt az ELTE szombathelyi campusának pénteki nyílt napján.

Dr. Németh István rektorhelyettes bevezetőjében arról beszélt, hogy sokak szerint ma a tanári munka nem egy cool dolog, de öt év múlva amikor a mostani érettségizők végezni fognak ez a diploma biztos befektetés lesz.

Németh Péter a Tanulmányi Hivatal vezetője elmondta, hogy a jövő évi egyetemi jelentkezésekkel kapcsolatban. egyetlen lényeges változás hogy egy emelt szintű érettségit kell tenni. A szombathelyi képzések négy kar alatt futnak. Az Informatikai Karon belül kiemelendő a gépészmérnökképzés, műszaki menedszer, és a programtervező informatikus szak. Pedagógiai és Pszichológiai Karon, jellemzőek sporttudományi képzések, valamint közösségszervező és pszichológia alapképzés.

A Társadalomtudományi Kar a gazdaságtudományi képzéseket foglalja magába. Újdonság lesz a turizmus és vendéglátó, valamint a pénzügy és számvitel szak. A Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ az ELTE önálló kara. Ide tartoznak a klasszikus bölcsészképzések, művészeti és pedagógus alapszak a tanító képzés, itt van az összes osztatlan tanári szak 60 féle párosításban. Új lesz a német tanár képzés.

Közel félezren vettek részt az ELTE SEK nyílt napi rendezvényén
Fotó: Unger Tamás

Márkus Attila felsőoktatási szakértő, elmondta, hogy családok számára a felsőoktatás átlagos költsége 77 ezer Ft/hó melybe az oktatás önköltségén kívüli költségeket számolták bele, (kollégium, étkezés utazás, stb.). A finanszírozásában ma már fontos a diákmunka. Ezt úgy érdemes csinálni, hogy ne menjen a tanulás rovására. Az első időszakban fontos, hogy a diák hagyjon időt magának arra, hogy beilleszkedjen az adott intézmény követelményrendszerébe. A diákhitelről sokféle rémhír terjed. Az hogy ez működik 400 ezer ügyfél bizonyítja, Ha valaki keresővé válik a fizetésének kevesebb mint a 4 %-veszi majd ez igénybe.

Csaba Enikő az Árpádházi Szent Margit Gimnáziumban tanul Kőszegen, a közösségszervező szak iránt érdeklődik : -Az egyik barátnőm ajánlotta a figyelmembe ezt a szakot. A közösségszervező szak azért is érdekes számomra, mert ez is kis létszámú családias légkörű képzés. Ebben hasonlít a gimire. Emberekkel szeretnék dolgozni, ha lehetséges rendezvényszervezőként. Az is kedvező, hogy bármelyik tárgyból lehet emelt szintű érettségit tenni. Én angol nyelvből fogom ezt teljesíteni, így lesz B2-es nyelvvizsgám is, ez középfokú nyelvvizsgának felel meg így plusz pont is járhat érte.

 

Samu Barbara és Főző Vera Zalaegerszegről a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból érkeztek és a sporttudományi képzések iránt érdeklődnek. Barbara röplabdázik, Vera táncol. -Több helyről is jókat hallottunk erről a képzésről. -Nekem azért is vonzó, folytatja Barbara, mert viszonylag közel van, a hely is szimpatikus, a tanárok aranyosak, kedvesek, segítőkészek, a sportcsarnok is nagyon jó. Mindketten leginkább személyi edzők, vagy valamilyen egyesületnél edzők szeretnének lenni. Az emelt szintű érettségit testnevelésből szeretnénk teljesíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában