magatartászavaros gyerekek egy csoportban

2020.01.24. 20:05

Átmeneti jelleggel hoznának létre speciális lány gyermekotthont Kőszegen

Egy csoportot terveznek, hogy kiemeljék a problémás gyerekeket, országos intézményről nincsen szó – egy meg nem erősített terv, elképzelés szerint ilyen változás lehet a kőszegi gyermekotthonban.

Tóth Kata

A Dr. Nagy László EGYMI – a speciális csoportot másik épületben helyeznék el

Fotó: Ohr Tibor

A néhány hónapja Szombathelyen napirenden lévő téma most Kőszegen borzolja a kedélyeket: a városban az a hír kelt szárnyra, hogy fiatal szenvedélybeteg nőket helyeznek el a Dr. Nagy László EGYMI-ben, és a napokban a helyszínen tájékoztatták is erről a Vas Megyei Gyermekvédelmi Központhoz tartozó gyermekotthon dolgozóit.

A megbeszélésen állítólag elhangzott: intézményi erőből a területük legszélén található, „kórház” néven ismert épület egyik szintjén nyolcfős speciális lány gyermekcsoportot létesítenének átmeneti jelleggel. Mindez arra szolgálna, hogy hat, most az épületben lakó, súlyos magatartászavaros 14-18 év közötti lány és két Gencsapátiban lakó társuk átkerüljön egy olyan, viszonylag zárt intézményrészbe, amely megfelel a szükségleteiknek.

Információink szerint mindezt azzal indokolták, hogy a lányoknak nevelési felügyeletre van szükségük, viszonylagos zártságra. Ha ugyanis tovább maradnának, veszélyeztetnék a többi gyereket, és ezzel további nehéz helyzetet teremtenének.

A Dr. Nagy László EGYMI – a speciális csoportot másik épületben helyeznék el
Fotó: Ohr Tibor

A felzúdulás nyomán a programmal kapcsolatban feltettük kérdéseinket a Vas Megyei Gyermekvédelmi Központnak és a fenntartó

Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak, amelynek – mint ismert – a végleges terve az, hogy a megyében valahol háromcsoportos, háromszor nyolcfős speciális lány gyermekotthont hozzon létre egy új épületben. Az ügyre, amint a válaszok megérkeznek, visszatérünk. Básthy Béla, Kőszeg polgármestere meglepődött a városban elterjedt híreket hallva, váratlanul érték a fejlemények. Érdeklődésünkre így reagált:

– Kőszeg önkormányzata hosszú idő óta messze más városok felett teljesít a gyermekvédelem területén azzal, hogy az intézmény itt működik. Semmiképpen nem szeretnénk, hogy akár minőségi, akár mennyiségi értelemben bővüljön a gyermekotthonban ellátottak köre – mondta.

A polgármester a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Vas Megyei Kirendeltségének igazgatójához fordult, hogy sürgős tájékoztatást kérjen az ügyben. Amint az ismert, a szombathelyi közgyűlés november végi határozatában úgy fogalmazott, megismerve a két víziközmű-társulat önkormányzathoz benyújtott petícióját: egyetért azzal, hogy az Égszínkék Búzavirág Speciális Gyermekotthon ne valósuljon meg a Középhegyi úton, beékelődve a családi házas övezetbe. A szombathelyi közgyűlés egyben felkérte a polgármestert, hogy a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Vas Megyei Kirendeltségének igazgatójával működjön együtt annak érdekében, hogy a beruházáshoz megfelelő helyszínt találjanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában