tippek, tanácsok

2020.02.14. 14:00

Elütöttem egy kutyát! Mit tegyek?

Azt a legtöbben tudják, hogy mi a teendő, ha vadat gázolunk az autóval. De mi történik akkor, ha elütünk egy kutyát?

Lakosi Gabriella

A legfontosabb: az állatnak ez esetben is segítséget kell nyújtani

Fotó: Illusztráció: Szendi Péter

A legfontosabb, hogy az állatnak segítséget kell nyújtani. Ezután, ha nem tudjuk ki a tulajdonos az állatorvos tudja leolvasni a benne lévő chipet. A rendőrséghez is fordulhatunk segítségért, de ilyen esetben ez nem kötelező.

Kisállat gázolásnál mindig az állattartó a hibás. Kivéve extrém esetekben, ha például szabályosan, pórázon sétáltatott kutyát a járdán csap el a sofőr – mondta Boldizs József biztosítási szakértő.

Ha megtörtént a baj, a jármű tulajdonosának a saját biztosítójához kell fordulnia. Az állat gazdájának – vagy annak, aki éppen vigyázott rá, ugyanis nem objektív a felelősség – pedig a sajátjához. Ha van lakásbiztosítása, abban nagy esélyjel szerepel a kisállat felelősségbiztosítás is. Ez fedezi a kárt. Léteznek már külön állatbiztosítások, évente 10-20 ezer forintért. Ezek is fizetnek ilyen esetekben.

A legfontosabb: az állatnak ez esetben is segítséget kell nyújtani
Fotó: Illusztráció: Szendi Péter

Ha nincs ilyen szerződés, akkor a vétkesnek saját zsebből állja a költségeket. Ami elég magas összeg is lehet. A szakértő azt mondta, hallott már olyan esetről, mikor egy macska elütése okozott több százezres sérülést az autóban.

A biztosító egyébként a kifizetési procedúrát akkor tudja elkezdeni, ha minden adat rendelkezésre áll és a vétkes fél elismerte felelősségét. Ha ez nem történik meg, akkor jogi útra kell terelni az ügyet.

Korábban írtuk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában