szezon

2020.02.21. 11:30

Hóvirágot birtokolni nem szabad

Szezonja van a hóvirágnak, a tél végén, tavasz elején virágzó hagymás növények talán legismertebbjének. Családi házak udvarán, kertjében is előfordul. Bár üdítő látványt nyújt fehér virágával, az ingatlan tulajdonosának bosszúságot is okozhat, ha éppen kertje átépítését tervezi.

Nemes Judit

Dr. Szentirmai István a csödei erdő szélén lévő hóvirágmezőn Fotók: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

– A hóvirág eredeti élőhelye veszélyeztetett, ezek a területek döntően ártéri ligeterdők, lombos erdők, amelyek dús, gazdag aljnövényzettel rendelkeznek. Ezek a területek megfogyatkoztak az utóbbi időkben, így ennek a fajnak is csökkent az élőhelye. Védettségét akkortól számítjuk, amikor az ország az Európai Unióhoz csatlakozott, hiszen az unió élőhelyvédelmi irányelveit tartalmazó dokumentumokban szerepel ez a faj, így a jogharmonizáció miatt nálunk is védelmet kapott – mondta el dr. Szentirmai István, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság természetmegőrzési osztályának vezetője.

Tízezer forint a természetvédelmi értéke egy tő hóvirágnak, azaz ekkora összegű bírságra számíthat az, aki gyűjt vagy szed a növényből.

Kert

– Nagyon sok helyen előfordul, gyakran találjuk kiskertekben is – tette hozzá a szakember. Megtudtuk azt is, hogy a növényeknek az eredete ilyen esetekben többnyire nem ismert. De előfordul az is, hogy a kerttulajdonosok teljesen jogszerűen, még a védetté nyilvánítás előtt telepítették a hóvirágot a kertjükbe – ettől függetlenül ma már ott is védett növénynek minősül.

Léteznek a hóvirágnak kertészeti változatai: aki a kertjébe ilyen lágyszárút szeretne, dísznövénykertészetekből szerezhet be töveket. Ha így tesz, mindenképpen kérjen róla igazolást, hogy a virág onnan származik, így nem vét a jogszabályok ellen – hangsúlyozta Szentirmai István.

Dr. Szentirmai István a csödei erdő szélén lévő hóvirágmezőn Fotók: Szendi Péter

Ne szedjük le!

Leszedni, gyűjteni, árusítani, birtokolni szigorúan tilos a hóvirágot, sőt hatósági engedélyre van szükség az áttelepítéshez is. – A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény alapján tilos a védett növényfajok egyedeinek veszélyeztetése, engedély nélküli elpusztítása, károsítása, élőhelyeinek veszélyeztetése, károsítása.

Amennyiben valamilyen átalakítás veszélyezteti a növény egyedeit vagy az élőhelyüket, mindenképpen gondoskodni kell hasonló termőhelyi adottságokkal rendelkező területre történő áttelepítésükről. Ez a szabály.

A kankalin (Primula) őshonos és védett növény Fotó: HB

– A növények áttelepítéséhez a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges – tudtuk meg Bencsics Attilától, a Szombathelyi Járási Hivatal agrárügyi és környezetvédelmi főosztályához tartozó környezetvédelmi és természetvédelmi osztály vezetőjétől. Bencsics Attila hozzáfűzte: az áttelepítésre irányuló kérelmet a Vas Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi osztályára kell benyújtani (Szombathely, Vörösmarty utca 2. sz. alatt).

Az osztályvezető hangsúlyozta azt is, hogy az áthelyezést körültekintően kell elvégezni: a kertátalakítás során áthelyezendő hóvirágok megfelelő helyének kiválasztását indokolt szakemberre bízni, ezt vizsgálja eljárása során a természetvédelmi hatóság is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában