család

2020.02.16. 07:00

Komoly kedvezmény jár a negyedik gyerek után

A sokgyerekes anyák januártól új adóalap-kedvezményt vehetnek igénybe. A NAV egy példával világítja meg, hogy egy család havonta akár több mint 100 ezer forintot is spórolhat.

VN

Több mint százezer forinttal több marad a családi kasszában

Forrás: shutterstock

A négy- vagy többgyermekes anyák január 1. óta új adóalap-kedvezményt vehetnek igénybe, és érvényesíthetik a családi kedvezményt is, ha arra jogosultak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján közölt tájékoztatóval segíti az érintetteknek a kedvezmény igénybevételét. Ezek szerint, ha az anya jogosult a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményére (nétak) és a családi kedvezményre is, akkor mindkét kedvezményt igénybe veheti, ha van elég jövedelme.

A nétak összegének ugyanis nincs felső korlátja, azzal az összevont adóalap nullára csökkenthető. A nétak nem minden összevont adóalapba tartozó jövedelemre érvényesíthető, ezért előfordulhat olyan eset, hogy az anya a nétak mellett családi kedvezményt is igénybe vehet. Például ha munkabére mellett ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmet is szerez, akkor a munkabérre nétakot érvényesíthet, a bérbeadásból származó jövedelemre pedig családi kedvezményt vehet igénybe, mert erre a jövedelemre a nétak nem érvényesíthető.

Ha az anyának csak olyan jövedelme van, amire a nétakot érvényesítheti, akkor a családi kedvezményt összevont adóalap hiányában családi járulékkedvezményként veheti igénybe.

Ha kérjük, év közben is igénybe vehető

Év közben úgy vehető igénybe mindkét kedvezmény, ha az anya a munkáltatónak, kifi zetőnek adott adóelőleg-nyilatkozatban azt kéri. Ebben az esetben a nétakról és a családi kedvezményről az anyának külön-külön kell nyilatkozatot tennie. Természetesen a szülők dönthetnek úgy is, hogy a családi kedvezményt közösen veszik igénybe. A NAV egy példával is segít.

Több mint százezer forinttal több marad a családi kasszában
Fotó: shutterstock

Egy anyának négy gyermeke van. A legidősebb 26 éves, már dolgozik. A többiek még tanulnak, a 22 éves nappali tagozatos egyetemista, a 18 és 14 éves pedig középiskolába jár. A családi kedvezmény szempontjából három fő az eltartottak száma, akik közül kettő tekinthető kedvezményezett eltartottnak. Ez azt jelenti, hogy a családi kedvezmény havi összege: 2x220 ezer forint, vagyis 440 ezer forint. A szülők úgy döntenek, hogy a családi kedvezményt 5050 százalékban veszik igénybe.

Az anya havi bérjövedelme 300 ezer forint, és 10 ezer forint értékű helyi bérletet is kap a munkáltatójától. A bérjövedelem és a bérletjuttatás nem önálló tevékenységből származó jövedelem jogcímén válik adókötelessé, azaz a nétak alapját képezi. Az anya két adóelőleg-nyilatkozatot ad a munkáltatójának, amelyekben kéri a nétak és egy gyermek után, 220 ezer forint összegben a családi kedvezmény érvényesítését.

Mindeközben az apa – akinek havi bérjövedelme 320 ezer forint – is ad adóelőleg-nyilatkozatot a munkáltatójának, amelyben szintén egy gyermek után kéri 220 ezer forint összegben a családi kedvezmény érvényesítését. Így nem kell megfi zetni az anya személyi jövedelemadóját (46 500 Ft), az anya járulékait (33 000 Ft) és az apa személyi jövedelemadóját (33 000 Ft), vagyis a család összesen havi 112 500 forinttal többel gazdálkodhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában