Már bírósági és hatósági ügyben is vizsgálják

2020.02.03. 17:42

Továbbra is kérdéses Molnár szakmai előmenetele?

Nem csitulnak a kedélyek Molnár Miklós, a Vasivíz Zrt. vezérigazgatójává történt kinevezése kapcsán. A társaság egyik igazgatósági tagja a Szombathelyi Törvényszékhez fordult, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) pedig információink szerint tájékoztatást kért az ügyben.

Vas Népe

Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Ismert, január 1-je óta látja el a Vasivíz Zrt. élén a vezérigazgatói feladatokat Molnár Miklós, aki emiatt január 30-ával lemondott önkormányzati képviselői mandátumáról. Úgy értesültünk, hogy a vezérigazgató kinevezése miatt Virányi Balázs, a társaság igazgatóságának egyik tagja ügyvédjén keresztül a Szombathelyi Törvényszékhez fordult.

Virányi Balázs kérdésünkre megerősítette információnkat, hozzátéve igazgatósági tagként a rendelkezésére álló eszközökkel próbál tiszta vizet önteni a pohárba. Elmondta, hiába fordult a szombathelyi önkormányzathoz levélben, melyben tájékoztatást kért arról, hogy Molnár Miklós szakmai előmenetele megfelel a jogszabályban rögzített feltételeknek, erre azóta sem kapott választ. Igazgatósági tagként viszont felelősséggel tartozik a Vasivíz Zrt-nél született döntésekért, ezért fordult január elején ügyvédjén keresztül a Szombathelyi Törvényszékhez.

Virányi Balázs hangsúlyozta, a vezérigazgató kinevezéséről politikusok döntöttek, miközben az nem politikai ügy. A MEKH sem politikai, hanem kizárólag szakmai alapon fogja megítélni ezt a döntést – szögezte le.

Az igazgatósági tag célja az, hogy a Vasivíz Zrt-ben szakmai munka folyjon. Egyelőre azonban a vezérigazgató szakmai előmenetelével kapcsolatban senkitől sem kapott megnyugtató választ arra a kérdésre, hogy az új vezérigazgatóval megfelelnek-e a törvényes működési feltételeknek. Ezért fordult a Szombathelyi Törvényszékhez.

Utóbbi megkeresésünkre annyit közölt: „A Szombathelyi Törvényszéken jogi személy határozatának felülvizsgálata iránti eljárás van folyamatban. A törvényszék a peres eljárásban vizsgálja a megtámadott közgyűlési határozatot a kereseti kérelem és az esetleges ellenkérelem keretei között.”

Megtudtuk azt is, hogy a bíróság a Vasivíz Zt. közgyűlésének határozatát nem függesztette fel. Továbbá azt még, hogy a peres eljárással párhuzamosan indult cégeljárás során a bíróság bejegyezte a Vasivíz Zrt. vezérigazgatójának személyében történt változást.

Információink szerint mindeközben a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) tájékoztatást kért a vasi társaságtól a vezérigazgató szakmai előmeneteléről. Korábban írtunk már arról, hogy rendeletben rögzítették a víziközmű-szolgáltató cégvezetőjére és helyetteseire vonatkozó előírásokat. A MEKH közszolgáltatásokért felelős elnökhelyettese decemberi levelében azt írta: a rendelet(…) a cégvezetőre és helyetteseire vonatkozóan – személyenként teljesülő – két konjunktív feltételt ír elő: a jogszabályban meghatározott, megfelelő végzettséggel, szakképesítéssel, valamint legalább 5 éves víziközmű-szolgáltatásban szerzett szakmai tapasztalattal kell rendelkezzenek.”

Ez ügyben is kerestük a Vas megyei társaságot, a cég kommunikációs menedzsere azonban csak annyit közölt: „A Vasivíz Zrt.-nél folyamatban lévő bírósági és hatósági ügyekről nem áll módomban tájékoztatást adni.”

Virányi Balázs igazgatósági tag kérdésére tehát, miszerint megvan-e a megfelelő, legalább ötéves víziközmű-szolgáltatásban szerzett szakmai tapasztalata Molnár Miklósnak, előbb-utóbb választ kapunk. Vagy a MEKH hatósági eljárása eredményeként, vagy a Szombathelyi Törvényszék ítéletének köszönhetően.

Többször írtunk arról, hogy hogyan került Molnár Miklós volt alpolgármestert a Vasivíz vezérigazgatói székébe. Ha kiváncsi az előzményekre, itt megtekintheti:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában