Tízezer maszkot gyárt a Styl, civilek is szervezkednek

Tízezer védőmaszkot gyárt a Styl Ruhagyár karitatív céllal, és további állami megrendeléseket is teljesít a következő hetekben.

Merklin Tímea

A cél, hogy ellássa Szombathelyt és Vas megyét. A gyártást már a múlt héten megkezdték, miután felmérték az igényeket a szombathelyi és környéki egészségügyi és szociális intézményekben. Szerdán kezdték a kiszállítást, két nap alatt ezer maszkot osztottak szét ingyen, és a jótékony akció során várhatóan meg fogják közelíteni a tízezer darabot. Elsősorban a frontvonalban dolgozókat szeretnénk ellátni – tudtuk meg ifj. Radics Tibor ügyvezetőtől, aki azt is elmondta, hogy a terv már korábban megvolt, csak akadályoztatott volt a beszállítás. Ezenkívül belföldi piacra, állami intézményeknek és kapcsolódó cégeknek is dolgoznak megrendelésekre. A nagyobb szombathelyi gyárak is jelezték igényüket. Figyelünk, hogy a termék ne jusson nyerészkedők kezébe – mondta az ügyvezető. A maszkgyártásra, egymás segítésére további Vas megyei példákat is gyűjtöttünk.

Vas megyei kisvárosok és falvak is jelezték a Stylnek a maszkigényüket, ezért a cég azon dolgozik, hogy mielőbb hozzájussanak a védőeszközhöz.

– Majdnem száz százalékban átálltunk a maszkokra. Lesz, ahová most nem tudunk szállítani ruhákat, de megegyeztünk az üzletfeleinkkel. Akkor folytatjuk azok gyártását, ha előállítottuk a szükséges maszkokat, amiket elvárnak tőlünk – tájékoztatott ifj. Radics Tibor. Kérdésünkre elmondta: a karitatív célú maszkgyártás a dolgozók fizetésében nem okoz változást. A leállás rossz lett volna, a cégvezetés lényegesnek tartotta, hogy ha minimális bevétellel is, de tovább tudjanak menni. A dolgozók lelkesek, tudják, hogy fontos, amit csinálnak.

Celldömölkön csütörtökön egy sport- és papírüzlet képviseletében Rozmán Ferenc, a Gala-Fratelli Varroda képviseletében Bakó László nagyobb mennyiségű egészségügyi szövetből készült szájmaszkot adott át a népjóléti szolgálat vezetőjének, Nagy Zoltánnak. A tranzakciót nehezítette az óriási hiány, de a cég, amellyel kizárólagos szerződést kötöttek, pozitívan állt a jótékonysághoz.

Szentgotthárdon kétszáz méter százszázalékos pamutszövetet akart adományozni egy textilipari cég olyan varrodának, amely ingyenesen maszkokat készített volna belőle. Az ügyvezető azt mondta, úgy érzi, segítenie kell a bajban; a helyszínre szállítást egy fuvaros ismerőse megoldja, mondván: „egy az érdekünk”. Egy-két órán belül megvolt, hogy kinek adja, mert épp bejelentkezett nála a helyi szakrendelő.

 

Az intézet igazgatója, dr. Klósz Beáta elmondta: nem kaptak maszkot, ezért közös gondolkodással kezdték orvosolni a hiányt. Az egyik asszisztensnő ötlete volt, hogy kérdezzék meg az említett céget. Így jutottak alapanyaghoz, amiből ők maguk fognak maszkokat varrni.

A doktornő dicsérte a közösséget, amely „üdítő szellemiséggel, proaktívan” állt a problémához, és az adomány segítségével önerőből megoldják.

Még azok is vállalták, hogy varrnak, akik eddig nem tudtak, mert fontos, hogy biztonságosan tudjanak dolgozni. Az elsődleges cél a kollégák ellátása, őket szolgálják majd a magas hőfokon mosható tex­tilmaszkok, a rendelőbe belépő betegek számára pedig papírlepedőből gyártanak – szintén saját maguk – egyszer használatos maszkokat. A civil szféra is segít: a szentgotthárdi foltvarró kör is felajánlotta a segítségét.

Répcelakon egy postás hölgy, Pappné Pozsgai Friderika ajánlja a segítségét másoknak.

Friderika, a répcelaki postás otthon varrt maszkot magának és a gyerekeinek Fotó: VN/Papp Kira

Hétfőtől ő is maszkban jár. Mivel már nem lehetett kapni, varrt magának, és ellátta a családtagjait is, mindenkinek több van, hogy váltogatni tudják. Esténként mosógépben mossák hatvan fokon, száradás után gőzvasalóval vasalják, az is fertőtlenít. Az egyik lánya tartósan beteg, gyakran megfordulnak a kórházban, amint mondta, „látják, mi a helyzet”. Friderika felajánlja, hogy szívesen varr bárkinek maszkot, aki megkéri. Ha anyagot hoznak, abból ingyen elkészíti. Így Répcelakon biztosan senki nem marad maszk nélkül. Sőt: hozzá fordultunk egy kemenessömjéni 72 éves férfi hozzánk beérkezett panaszával is, aki kemoterápiára jár, és sehol sem tudott maszkot venni.

Friderika azonnal felajánlott neki négyet a maga gyártotta védőmaszkokból, még tegnap feladta elsőbbségivel a megadott címre

postán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában