fontos a kapcsolattartás

2020.04.01. 11:00

Tánccsoportok az online térben

A járvány­ügyi helyzet érzékenyen érinti a néptáncosok életét is. Sok gyereknek hiányzik a közösség, a mozgás. Molnár Péter szerint fontos a kapcsolattartás és az érdeklődés fenntartása.

Gyöngyössy Péter

Molnár Péter és fia, Bence ropja az ördöngös füzesi legényest

Fotó: Vas Népe

A Vasi Kislegényczéh hatalmas sikere a Fölszállott a Páva tehetségkutató tavalyi sorozatában az egész országban ismertté tette a szombathelyi Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola néptáncos műhelyét. Molnár Pétertől, a tanszak vezetőjétől megtudtuk, erre az évre is tele volt a néptáncosok naptárja. Aztán jött a járvány.

– Az első nagy veszteség a Soproni Regionális Szólótáncverseny elmaradása. Mintegy másfél hónap kemény munkája volt benne. 20-25 gyerek készült erre az eseményre. Számos egyéb program is későbbre halasztódik. A közösségi létet nehéz pótolni – mondja a néptáncpedagógus

Molnár Péter és fia, Bence ropja az ördöngös füzesi legényest
Fotó: Vas Népe

– A helyzet paradoxona, hogy a néptánc alternatívája próbált lenni a virtuális tevékenységeknek, hogy a gyerekek ne mindenféle kütyükkel töltsék az idejüket. Mozogjanak, közösségi életet éljenek. Most viszont a kapcsolattartáshoz nélkülözhetetlen ez a technika. Az a legfontosabb feladat, hogy fenntartsuk az érdeklődést. E-mail-listák és csoportok létesültek. Az MTA honlapján rengeteg archív anyag van fenn, a néptáncgyűjtők filmjeiből. Az idősebb korosztály már értő szemmel tudja ezeket nézni, és sokat tanulhat belőlük. A kisebb korosztálynak olyan mesejátékokat kerestünk, melyek táncszínházi módszerekkel adják elő a történeteket. Mi is készítünk hanganyagokat, videókat, hogy a személyes kapcsolattartás is meglegyen – folytatja Molnár Péter, kiemelve:

– Kreatív, vicces online játékokat, kvízjátékokat is összeállítottunk a néprajz területéről. Ez pontversenyként is működhet. Készítünk olyan videókat is, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy ritmusgyakorlatokat, kisebb mozgáskoordinációs feladatokat otthon is lehessen gyakorolni. A gyakorlásról pedig vissza lehet küldeni a videókat. A felnőtt néptáncegyütteseknél kreatív ötletekkel, feladványokkal, kihívásokkal próbáljuk fenntartani a közösségi életet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában