Társasházi közgyűlést veszélyhelyzetben nem hívnak össze – Utánajártunk, milyen lehetőségek vannak

A társasházak működéséhez szükséges közgyűléseket most nem lehet megtartani, írásbeli szavazás alapján azonban így is lehet dönteni a fontos kérdésekben.

Budai Dávid

Dr. Beliznai Pálné: a közgyűléseket a szokásos módon nem lehet megtartani

Fotó: Unger Tamás

Dr. Beliznai Pálné, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége Vas megyei képviseletének elnöke és dr. Garda Zsolt jogász járt utána, hogy mik a társasházkezelő feladatai a különleges jogrend idején. A kormány március 11-től kihirdette a veszélyhelyzetet, amelynek részeként lehetőség szerint kerülni kell a személyes kontaktust. A társasház alapítására, jogszerű működésére vonatkozó részletes szabályokat a 2003-as társasházi törvény tárgyalja, amely úgy rendelkezik, hogy közgyűlést szükség szerint, de legalább évente egyszer tartani kell, az éves elszámolásról, a költségvetés megállapításáról szóló közgyűlést pedig legkésőbb május 31-ig meg kell tartani.

Dr. Beliznai Pálné: a közgyűléseket a szokásos módon nem lehet megtartani
Fotó: Unger Tamás

A törvény rendelkezéseiből következik, hogy a közgyűlés összehívását nem lehet visszavonni, elhalasztása pedig legfeljebb tárgyév május 31-ig lehetséges. Amennyiben a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke legkésőbb május 31-ig nem hívja össze a közgyűlést és nem fogadják el az előző évi éves elszámolást, valamint a tárgyévi költségvetést, a társasház működése nem felel meg a jogszerűség alapelvének, csakhogy – tekintettel a veszélyhelyzetre – most a közgyűlés összehívására nincs mód. Azonban a törvény lehetőséget ad arra, hogy a tulajdonosok közgyűlés megtartása nélkül, írásban – akár elektronikus levélben – szavazzanak az előzetesen megküldött írásbeli határozati javaslatról. Az írásbeli szavazás szabályait jó esetben a szervezeti és működési szabályzat tartalmazza.

Előfordulhat azonban, hogy az szmsz-ben nincs erre vonatkozó utasítás, a szakértők szerint azonban a szabályozás hiánya nem jelenti az írásbeli szavazással meghozott határozat érvénytelenségét. A társasházak, lakásszövetkezetek jogszerű működése érdekében – hogy egy nem kívánt, ellentmondásos helyzetet megelőzzenek – a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége Vas megyei képviselete Szombathely jegyzőjéhez, dr. Károlyi Ákoshoz fordult, aki kifejtette, hogy a társasházi törvényben foglaltakra tekintettel van lehetőség az éves elszámolás és a költségvetés megállapításáról írásbeli szavazás útján döntést hozni.

FERTŐTLENÍTIK A LÉPCSŐHÁZAKAT

A tisztifőorvos lapunk múlt heti kérdésére adott válaszában hangsúlyozta: a társasházakban különösen fontos a rendszeres fertőtlenítés. Dr. Beliznai Pálnétól megtudtuk, a kezelésükben lévő épületek mindegyikében gondoskodnak a lépcsőházak fokozott takarításáról. Ott, ahol takarítócégekkel szerződtek, a tevékenységet végző szolgáltatók figyelmét hívták fel a fertőtlenítés fontosságára. Ahol a lakók maguk gondoskodnak a tisztaságról, ott tájékoztatókat ragasztottak ki.

Naponta szükséges a fertőtlenítőszeres felmosás a lépcsőházban, a folyosókon, ugyancsak naponta szükséges a bejárati ajtók, kilincsek, lépcsőkorlátok, postaládák, kapcsolók és nyomógombok fertőtlenítőszeres lemosása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában