Üresek az őrségi szálláshelyek – Utánajártunk, kit hogyan érint a járványhelyzet

A járvány miatt gyerekcsoportok nélkül telik a tavasz az Őrség egyik legforgalmasabb ifjúsági szállásán. Elmaradnak Őrimagyarósdon az erdei iskolák. Márciusban nem nyitott ki Szalafőn a Pityerszeri szabadtéri falumúzeum sem, zárva maradt a kézműves bolt is. A márciustól novemberig tartó turisztikai szezon az Őrségben sok családnak jelenti a megélhetést. Utánajártunk, kit hogyan érint a járványhelyzet.

Gyöngyössy Péter

Péter Zsanették a felszabadult időt karbantartásra fordítják

Fotó: Szendi Péter

A tősgyökeres, őrimagyarósdi Péter Zsanett 15 éve működteti szülőfalujában az Őrség egyik legforgalmasabb ifjúsági szállását. Igazi családi vállalkozás az övék. Állandó alkalmazottjuk nincs, igyekeztek mindent a család erejéből megoldani. Óriási volt az igény a szállásokra, ezért 2010-ben Szaknyérban is létrehoztak egy szálláshelyet, így egyszerre mintegy 90 főt tudnak fogadni.

Osztálykirándulások, erdei iskolai csoportok, nyáron táborok népesítik be a helyet. Sok a visszatérő vendég, számos szombathelyi iskola is régóta jár ide. A tábor vonzereje abban is rejlik, hogy mind az étkezések szervezésében, mind pedig a programokban teljesen rugalmasan alkalmazkodnak a csoportok igényeihez. Autóbuszos kirándulások, vezetett túrák, kézműves foglalkozások egyaránt szerepelnek a repertoárban.

Péter Zsanették a felszabadult időt karbantartásra fordítják
Fotó: Szendi Péter

– A járvány miatt az iskolai időszak csoportjai teljesen kiesnek, de lehet, hogy az egész szezon is – meséli Péter Zsanett. – Ez a 3-5 hónap biztosítja a család megélhetését. A vendégek nélküli időt kihasználjuk a felújítási munkákra, karbantartásra. Más években is előfordult, hogy az őszi, téli időszakban 4-6 órában elmentem dolgozni. Nem is annyira a pénzért, hanem mert a nyári pörgés után nagy a kontraszt, mikor kiürül az Őrség, és le­lassul az élet. Én nem szeretem a tétlenséget. Az se lenne jó, ha most felélnénk a tartalékainkat, ezért várhatóan most is keresek majd munkahelyet.

Amikor a kilencvenes évek közepén megnyílt a Pityerszeren a kézműves termékekkel teli szatócsbolt, az maga volt a csoda. Egy zsúptetős, boronafalas műemléképület egykori kamráját a padlótól a fagerendás mennyezetig megtöltötték a hagyományos népi kultúra gyönyörűséges termékei. Aztán a bolt átköltözött az egykori pajtaistállóba, de a 18 négyzetméter ma is az ország egyik legigényesebb kézműves boltja. Szabados Judit frissen végzett építészmérnökként 1992-ben költözött Budapestről az Őrségbe, három kisgyermekével. Mindig is érdekelték a szép tárgyak, maga is tanult szőni, fazekaskodni. A helyi adottságokhoz alkalmazkodva merült fel a szatócsbolt ötlete. A Pityerszeren évente 25-30 ezer ember fordul meg.

Szabados Judit
Fotó: Szendi Péter

– Mintegy 80 kézműves termékét árusítom – meséli Szabados Judit. Az ősztől tavaszig terjedő időszakban járom végig a mestereket. Már Debrecen és Pécs környékéről is hozok árut. Márciustól novemberig vagyunk nyitva minden nap. Ez alatt az időszak alatt termelem meg a család éves megélhetését és persze a következő évi árukészlet forrásait. A járvány miatt lehet, hogy teljesen kiesik a teljes éves bevétel. Mint kiskereskedő nem részesülök a kormány járványügyi kedvezményeiben. Jól jött viszont, hogy az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság a most nem kér bérleti díjat. A tartalékainkból élünk. Ugyanakkor ez a kényszerhelyet hozott jó dolgokat is. Évtizedek óta nem voltam szabadságon. Van idő újra rácsodálkozni a tájra. Kertészkedem, sokat olvasok, jó filmeket nézek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában