Megyei körkép

2020.04.08. 14:00

Vajon hol szegik meg a kijárási korlátozásokat Vas megyében? – Utánajártunk!

Információink szerint az elmúlt napokban a rendőrök több esetben szankcionálták a kijárási korlátozás előírásait megszegőket. Utána­jártunk.

Vas Népe

Kedd délutáni pillanatkép: csoportosulás sörözéssel Szombathelyen, a Szűrcsapó utcai dohánybolt előtt

Fotó: Cseh Gábor

A rendőrség úgy tájékoztatott, hogy Vas megyében április 5-én 24 óráig 51 esetben intézkedtek, ezek közül 39 figyelmeztetéssel, 12 szabálysértési feljelentéssel zárult. Nem kaptunk választ arra, hogy mekkora bírságokat szabtak ki, hol és milyen kihágásokat szankcionáltak, és hogy hány évesek a szabályszegők. Körbenéztünk, mert egyéb hírforrások szerint a csoportosulásokkal vannak problémák. A megfigyelések szerint délutánonként azon dohányboltok előtt alakul ki „kocsmaudvar”, ahol alkohol is kapható. Ez egyébként állítólag nem új jelenség.

Szombathelyen a Szűrcsa­pó utcai dohányboltnál ottjártunkkor hat ember csoportosult a bolt előtt, beszélgettek, két férfi kezében sör volt. A Váci utcában ketten várták, hogy bejussanak a dohányboltba, egy onnan kilépő férfi több doboz cigarettát és három sört adott át egy tinédzsernek. Valószínűleg az ő megbízásából vásárolt be, mert a fiú aztán a kijelölt dohányzóhelyen rá váró két másik fiúnak kiosztotta az italokat, a férfi pedig elment. A dohányzóhelyen el­dobált pálinkásüvegek is jelzik, hogy itt italozni is szokás. A Kassák utcai dohánybolt előtt három embert láttunk, egyikük tartott a kezében sört.

Kedd délutáni pillanatkép: csoportosulás sörözéssel Szombathelyen, a Szűrcsapó utcai dohánybolt előtt
Fotó: Cseh Gábor

Az esetleges piaci szabályszegésekről Polákovics Marietta ügyvezetőt kérdeztük, aki elmondta, hogy folyamatosan ellenőrzik a beléptetést, ha 65 év feletti jön 9 óra előtt, az önkéntesek bevásárolnak neki, így nem kell frusztráltan távoznia. Az idősek jobban szeretik a kora reggelt, 10-11 órakor már haza is mennek. Mivel nem volt kihasználva délig a lehetőség, az árusok be is zártak. Most az ügyvezető megkérte őket, hogy tartsanak nyitva 13 óráig, és keddtől visszajöhettek a virágosok. Így 10-15 emberrel több van a légtérben, ezért a biztonságért mától szigorítanak: kötelező lesz a szájmaszk a belépők számára. A piacnál csoportosulás nem figyelhető meg.

Körmenden a múlt heti pozitív tapasztalatok után lazult a lakosság fegyelmezettsége. A belvárosban vannak csoportosuló, zenét hallgató fiatalok. Mivel többségük kiskorú, a szülők felelőssége is felvetődik. A városvezetés további szigorító intézkedéseket vetít előre, ha ez nem változik. Sárváron a korlátozások bevezetésekor jelentősen csökkent a forgalom, de április elején ismét megsokasodtak az utcákon. A napsütés mellett a hó eleji fizetés és a közelgő húsvét hozhatta meg a vásárlási kedvet, de csoportosulás nem látható, a sétautakon nem szaporodtak meg a szabad­idős gyaloglók. Vasváron szabálykövetőek a helyiek, nem csoportosulnak a fiatalok, a tónál és a Szentkútnál csak magányos gyaloglókat, futókat látni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában