A szombathelyi evangélikus gyülekezetben továbbra is online istentiszteletek lesznek

A kijárási korlátozással kapcsolatos szabályok enyhítésével többek között a szentmiséket, istentiszteleteket is meg lehet tartani a templomokban, hívek részvételével. Nem állt azonban vissza itt sem a régi rend: a koronavírussal összefüggő, az egészséget védő szabályoknak meg kell felelni például távolságtartással, maszkhasználattal.

Nemes Judit

Köbli Tamás plébános fertőtleníti az őriszentpéteri római katolikus templom kilincsét

Fotó: Horváth Balázs

Rendeletben május 4-től lehetővé tették a szentmiséken, istentiszteleteken való részvételt a híveknek, azt az egyházak dönthették el, élnek-e ezzel, vagy fenntartják a korlátozásokat.

A római katolikus vallásúak számára a Szombathelyi Egyházmegye területén dr. Székely János megyés püspök írásban adta közre rendelkezéseit, amelyben többek között arról határozott, hogy a hétköznapi és a vasárnapi miséket meg lehet tartani – azzal a feltétellel, hogy a résztvevők tudjanak egymástól 1,5 méteres távolságban állni vagy helyet foglalni – kivételt a család­tagok képeznek.

A kilincsek és a padok rendszeres fertőtlenítését kérte a templomokban, továbbá a szenteltvíztartók üresen tartására hívta fel a figyelmet. Az áldoztatás során az ostyát kézbe adják a papok, békeköszöntésnél a kézfogás továbbra is elmarad. Székely János lehetővé tette a plébánosoknak a helyi viszonyok alapján további korlátozások bevezetését. A kis, őrségi római katolikus templomokban például a hívek biztonságát szem előtt tartva a miséken létszámlimitet javasolt Köbli Tamás atya.

Köbli Tamás plébános fertőtleníti az őriszentpéteri római katolikus templom kilincsét
Fotó: Horváth Balázs

– Kiszámoltuk, hogy az épületek belsejében a megfelelő távolságtartással hányan férnek el biztonsággal, ezért a hétvégi szentmisékhez kapcsolódóan korlátozás van érvényben: Őriszentpéteren 20, Kondorfán 30, Bajánsenyén pedig 10-15 ember tartózkodhat egyszerre az épületekben. Ha többen érkeznek a misére, ők kintről kísérhetik figyelemmel a szertartásokat – emelte ki az atya, aki zárt helyen maszk viselését is kérte a hívektől.

Az evangélikusokra vonatkozó szabályokról Gregersen-Labossa Györgyöt kérdeztük.

– Virágvasárnap, március 15-e óta evangélikus istentiszteletet a megszokott rendben nem tartottunk a szombathelyi gyülekezetben. E rendkívüli állapot kiküszöbölését igyekeztünk online, a lelkésszel, a kántorral és egy-két segítővel megtartott istentisztelet-­közvetítéssel kompenzálni. Az enyhítések kapcsán a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsa körlevelet adott ki, amelyben egyelőre a korábbi szigorú szabályok betartását kérte: nem állította vissza még az eredeti rendet. Rendezvényeinket sem tartjuk meg és úrvacsoraosztás sincs – hangsúlyozta a lelkész. Kiemelte: a templomot nem zárják be, imádkozni be lehet menni továbbra is.

A szombathelyi református gyülekezet lelkésze, Jakab Bálint elmondta: a korlátozás idején online közvetítették a vasárnapi istentiszteletet, amely most újra nyilvános lesz.

– Ismét van istentisztelet, természetesen azoknak a szabályoknak a betartását kérjük, amelyeket kormányrendeletben rögzítettek – mondta, hangsúlyozva: a templomban van lehetőség kézmosásra, kézfertőtlenítésre. – Minden református gyülekezet kapott fertőtlenítőt, ezeket rendszeresen használjuk, tisztítjuk a kilincseket is. Maszkot lehetőség szerint mindenki hozzon magával, erre felhívjuk a hozzánk érkezők figyelmét – tette hozzá. Jakab Bálint elmondta még: a szombathelyi református templomban a jelenlegi szabályoknak megfelelve százan részt tudnak venni istentiszteleten: tágasak a padok, van hely a karzaton, lent a földszinten a padokban, szé­keken biztonsággal helyet lehet foglalni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában