Egyre több szülő kéri a gyermekfelügyeletet Vas megyében

Minden vasi városban jellemző, hogy az óvodákban és a bölcsődékben megnőtt az igény a gyermekek felügyelete iránt.

Vas Népe

Mától a szombathelyi Meseház Bölcsődében is ügyeleti rendszerben fogadják a gyerekeket

Fotó: Horváth Balázs

Április végén jelentették be, hogy az óvodák és a bölcsődék kötelező ügyeleti rendszerben fogadhatják a kisgyermekeket. A rendeletben meghatározták a többi között, hogy egy csoportban öt gyerek lehet maximum, továbbá, a szülőknek nyilatkozniuk kell arról, hogy tudomásuk szerint nem beteg a gyermekük. Szombathelyen március 16-ától működik óvodai és bölcsődei ügyelet. Mától viszont valamennyi szombathelyi óvodát és bölcsődét kinyitják ügyeleti rendszerben.

Az igényfelmérések alapján hétfőn 174, kedden 175 gyermeknek kértek ügyeletet, a jövő heti igények szerdán érkeznek majd be a városházára. Az előírt kiscsoportok biztosítása jelenleg nem okoz nehézséget, a gyermekek ügyeleti ellátását a kormányrendeletben foglaltaknak megfelelően biztosítani tudják.

Mától a szombathelyi Meseház Bölcsődében is ügyeleti rendszerben fogadják a gyerekeket
Fotó: Horváth Balázs

Bükön ügyeletet eddig is biztosítottak, de nem igényelte egy család sem, múlt héten viszont már hat gyermek kezdett ismét, két csoportban töltötték a napokat a Csodaország oviban.

A kőszegi óvodákban összesen 12 gyermeknél, a horvátzsidányi tagóvodában pedig öt gyermek esetében kérte szülő a felügyeletet. A kőszegi bölcsődében jelenleg egy bölcsisre vigyáznak, szerdától még egy kisgyermeket várnak.

Jánosházán öt óvodás szülei éltek a lehetőséggel és vittek ismét a Batthyány-oviba gyerekeket. Hiába tartanak nyitva, továbbra sincs sok gyerek a körmendi óvodákban. A bölcsődében 13-an vannak és a bartóki, valamint a Dienes-óvoda is csak 13-10 fővel működik. A szülők egyik intézménybe sem mehetnek be, a gyerekeket az ajtóig vihetik, és ott átveszik őket.

Őriszentpéteren az enyhítés után egy kisgyermek szülei kértek felügyeletet az óvodában. Minibölcsőde működik a városban, de ilyen korú csöppség felügyeletét eddig nem jelezték.

Répcelakon két kisgyermekkel indultak, aztán lett hat, majd nyolc, jelenleg 13 a létszám a beiratkozott 123 ovisból; a bölcsődében pedig három kisgyerek van.

A járványveszély kihirdetése óta Sárváron végig lehetőség volt indokolt esetben az óvodai és a bölcsődei ügyeletek igénybevételére. Az április végétől kötelező ügyelet nem hozott ebben jelentős változást, néhányan veszik csupán igénybe a lehetőséget; a kéréseket a Vármelléki és a Csicsergő Óvodában, valamint a Cseperedő és a Csodagyerek Családi Bölcsődében lehet jelezni.

Szentgotthárdon a gyermekintézményekben a veszélyhelyzet kezdete óta van lehetőség a kiscsoportos felügyeletre, amit a szülők napról napra növekvő létszámban vesznek igénybe. A Játékvár Óvodában jelenleg 23, a Tótágas Bölcsődében pedig 13 kisgyermekről gondoskodnak.

Vépen jelenleg – a múlt hét óta – négy gyermekre felügyelnek az óvodában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában