Ausztria

2020.05.05. 17:00

Kedden is elkéstek a vasi ingázók – Várakozás közben beszélgettünk az emberekkel

Bár a rendőrség hivatalos oldalán nem jeleztek megnövekedett várakozási időt, a közösségi oldalakon többen is a torlódásról számoltak be a kőszegi határátkelőnél. Több olvasónk is jelezte, hogy az egy órát is meghaladja a várakozási idő, lassan halad az ellenőrzés, a rendőrök az okmányokon kívül a kiutazók testhőmérsékletét is mérik.

Polgár Patrícia

Farkas Mihály időre jár dolgozni, ezért igyekszek egy kis turpisságot is bevetni

Fotó: Horváth Balázs

Ahogy azt már tegnap is megírtuk, hétfőn a szigorított ellenőrzéseknek köszönhetően az egyórás várakozási idő volt a minimum. Olvasónk beszámolója alapján akkor a kocsisor a kőszegi vasútállomásig torlódott fel, kedden reggel fél nyolckor a kőszegi leágazásnál álltak az utolsó autók. Ez azt jelenti, hogy mára jelentősen csökkent a várakozási idő, azonban az ingázók nem optimisták. Gulyás Péter napi szinten jár ki ausztriai munkahelyére, úgy véli, a helyzet a hónap végéig változatlan marad. Ahogy mondja, nemcsak kimenő, de a bejövő forgalom esetében is vannak fennakadások. Igaz, annak, aki késő délután vagy este szeretne Ausztria felől hazánkba bejutni csupán negyven percet kell várakoznia.

Gulyás Péter szerint a hónap végéig fennmarad a jelenlegi állapot
Fotók: Horváth Balázs

Olvasóink kedd reggeli beszámolói egyébként szintén hosszú várakozási időről tanúskodtak. Értesüléseik szerint a reggeli csúcsban legalább ötven percet kellett várni a kilépő oldalon, hogy átjussanak a határon annak ellenére, hogy a hivatalos adatok szerint nem kellett torlódásra számítani Kőszegen. Egyik kedves olvasónk részünkre eljuttatott képein arról számolt be, hogy reggel 6:40-kor a kőszegi autómosó közelében állt a kocsisor vége.

Reggeli állapotok a kőszegi határnál
Fotó: Horváth Balázs

Egy másik ingázó, Farkas Miklós egy kis turpissággal kíván könnyíteni a helyzetén. – Van még egy autóm. A tervem az, hogy az egyiket kint hagyom a határ túloldalán és a másikkal járok a határig. Abba beleteszem a biciklimet, azzal áttekerek Ausztriába, ahol aztán átülök a másik autóba. Szerintem ez lesz a leggyorsabb megoldás. Időre kell mennem, ma megint elkések a munkából. Holnap már biztos, hogy kerékpáron teszem meg ezt a kis távot – vallotta be.

Farkas Miklós időre jár dolgozni, ezért igyekszek egy kis turpisságot is bevetni

Ahogy az ingázóknak, úgy a kamionosoknak sem könnyű a helyzete. Németh Balázs egy hazai vállalat alkalmazottjaként szállít árut külföldre, főleg Németországba és Franciaországba. – Az osztrák-német határnál is nagyobb sor állt. Arra számítok, ha megindulnak a keleti munkavállalók vissza dolgozni Nyugat-Európába is, még nehezebb lesz a helyzet – vázolta. Mint mondja, szerencsére a pihenőidőket nem érinti a határon való ácsorgás, május 17-éig heti ötször tíz óra pihenőidő engedélyezett számukra. Ezt én meg tudtam oldani a hatályos jogszabályokat betartva, miközben a fuvar feladatokat is elláttam.

A kamionosoknak sem könnyű a helyzete, amiről Németh Balázs mesélt

Annak ellenére, hogy sokan kedden reggel is elkéstek munkahelyükről, a várakozás türelmesen tűrték az autósok az átkelő előtt. A nap további részében egyébként a rendőrség hivatalos honlapja szerint nem volt 15 percet meghaladó várakozási idő a határszakaszon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában