Meddig nyújtózhatnak a vendéglátóhelyek a közterületeken teraszukkal? – Utánajártunk!

Kell-e már bérleti díjat fizetniük az önkormányzati tulajdonú üzletek bérlőinek, ha kinyitnak, és meddig nyújtózhatnak a vendéglátóhelyek a közterületeken teraszukkal? Utánajártunk.

Tömböly Ágnes

A teraszokon az asztaltársaságok között másfél méter távolságot kell tartani Fotó: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

Az önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiségek bérleti díjának elengedését április elején jelentette be a városvezetés. Várható-e ebben változás? – kérdeztük Kéner Balázstól. A városháza kommunikációs vezetője válaszában leírta: A mentesítés a veszélyhelyzet időtartamára vonatkozott, így a rendelkezésben nem várható változás. Azon üzleteknél, amelyek a veszélyhelyzet alatt kinyitnak, az önkormányzat megvizsgálja, hogy a Szombathely Restart program részeként kaphatnak-e kedvezményt.

A teraszokon az asztaltársaságok között másfél méter távolságot kell tartani Fotó: Unger Tamás

Ugyancsak a program egyik eleme: a vendéglátóhelyek kérelmezhetik a nagyobb mértékű közterület-használatot, figyelemmel arra, hogy zárt térben most nem tartózkodhatnak vendégek. Kormányrendelet alapján május 4. és szeptember 1. között nem kell közterülethasználati-díjat fizetni a vendéglátó üzlet közterületen működő terasza után. Annak maximális méretét az önkormányzat közútkezelői szempontok alapján határozza meg.

A nagyobb területfoglaláshoz önkormányzati engedély kell, aminek ügyintézési határideje legfeljebb nyolc nap, míg a közútkezelői hozzájárulás kiadásának határideje 21 nap. A hivatal munkatársai azonban ezekben az ügyekben soron kívül járnak el, így ez rövidülhet – tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában