felavatták a huszárszobrot

2020.06.22. 20:00

Huszár ezrednapot tartottak Szombathelyen a királyi herceggel

Az egykori huszárlaktanya udvarán tegnap tartotta hagyományos ezrednapját a Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület. Egyben felavatták a helyreállított huszárszobrot, és a trianoni békediktátum századik évfordulójáról is megemlékeztek.

Tersztyánszky Krisztina

Habsburg-Lothringen Sándor királyi herceg a trianoni békediktátum 100. évfordulójához kapcsolódva azt mondta: A történelmet nem változtathatjuk meg, de nézzünk reménykedve a jövőbe Fotó: OT

Fotó: OHR Tibor

Az 1915-ös balamutowkai csata évfordulóján minden évben összegyűlnek a hagyományőrzők a hazai városokból és Ausztriából, hogy az egykor Szombathelyen állomásozott 11-es huszárezredre emlékezzenek. A vasárnapi ezrednapra elfogadta a meghívást Habsburg-Lothringen Sándor királyi herceg, az Aranysarkantyús Vitézi Lovagrend nagymestere és felesége

is. A vírusjárvány utáni első külföldi látogatására érkező herceg a száz évvel ezelőtti rossz döntésről szólva azt mondta köszöntőjében:

– A történelmet nem változtathatjuk meg, de nézzünk reménykedve a jövőbe. Ha más országokban élünk is, köthetünk barátságokat, ünnepelhetjük együtt közös értékeinket és kultúránkat.

Dr. Kondora Bálint megyei közgyűlési alelnök a trianoni döntésről megemlékezve arra figyelmeztetett, hogy a határon túli nemzettársaink igénylik a kézfogásunkat. Vitéz Kovács Jenő a Vitézi Rend képviseletében hangsúlyozta, hogy egy olyan megyében, melynek részei a döntés nyomán két másik országhoz kerültek, minden fiatalnak tudnia kell a száz éve történtekről.

 

Dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke azt a magyarokra jellemző könnyű lovas harcmodort méltatta, amelyből a huszárság eredeztethető. Az a huszárság, melynek láttán ma is minden magyar szíve megdobban. Örömét fejezte ki, hogy a laktanyába, ahova a 83-as gyalogezred bakáit bevonultatták, és ahova a világháború után leszerelni visszatértek a huszárok, visszakerül a bajtársak által 95 éve állított szobor.

Sejber Mihály kőfaragó alkotását Drenovácz István egyesületi elnök és vitéz Kovács Jenő leplezte le. A felújítás körülményeiről, támogatóiról az elnök számolt be, majd az egyházak képviselői Isten áldását kérték a szoborra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában