Koronavírus – Dr. Schneider Ferenc értékelt: Ha szerencsénk van, enyhébb második hullám jöhet

Megszűnt a rendeleti kormányzás, de járványügyi készültség van érvényben. Magyarországon jelenleg alacsony a fertőzések száma, ám Dél-Ázsiában, Dél-Amerikában és Ukrajnában például rekordszámú új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a napokban. A vírus továbbra is jelen van, nem dőlhetünk hátra teljesen, figyelmeztet dr. Schneider Ferenc infektológus, akit ismét helyzetértékelésre kértünk.

Tóth Kata

Dr. Schneider Ferenc mintavevő csöveket mutat, amelyekbe az orr- és garatváladékot gyűjtik Fotó: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

– Kis megkönnyebbüléssel zárhatjuk a járvány első időszakát, amely a szomszéd országok példáit nézve, Magyarországon gyengébben zajlott. Nem volt kiugróan sok megbetegedés; a halálozások száma arányaiban magasabb volt, de számszerűen, más országokhoz képest nem sok. Korösszetétel szerint erősen az időskorúak felé tolódott, többségben olyanok haltak meg, akiknek a betegségük vagy életkoruk miatt korlátozott volt az életkilátásuk. Itt nem harapódzott el a járvány annyira, mint például Olaszországban vagy Spanyolországban. Szerencsések vagyunk, de az időben bevezetett kijárási korlátozásnak és az elrendelt hatósági házi karanténoknak nagyon fontos szerepe van ebben. Még ha fertőzöttek is voltak egyes személyek, nem adták tovább a betegséget a kötelező kéthetes otthonlét miatt.

A kórházban hét igazolt beteget kezeltek

– Vas megye különösen jó pozíciójú: mindössze 17 fertőzöttet regisztráltak. A Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban ennél jóval több embert vizsgáltunk meg és engedtünk haza, vagy különítettünk el a fertőzés gyanújával, de a legtöbbjük tesztje negatívnak bizonyult. Összesen hét igazoltan fertőzött beteget kezeltünk, a megyében ezenkívül volt még tíz. Három másik megyében is húsz alatt van az igazolt betegek száma. Többszázas nagyságrendben végeztünk szűrő jellegű tesztet – sok olyan beteget is teszteltünk, akik más osztályon, nem az infektológián feküdtek, és mind negatív eredményt adtak. Jelenleg is teszteljük azokat, akik valamilyen beavatkozásra, műtétre várnak.

A kórház részt vett az orvosokat képző egyetemek által indított, Merkely Béla professzor által irányított országos szűrésben is. A megyében 650 embert hívtak be, Szombathelyről és környékéről 200–250-et. A végleges eredmény még nem ismert, de az első 8 ezer teszt eredménye nagyon alacsony átfertőzöttséget mutatott: összesen kettő volt pozitív a tesztek közül országos szinten. A magyar lakosságnak kevesebb, mint 1 százaléka találkozhatott a vírussal és produkál ellenanyagot, ez védettséget jelez a vírussal szemben.

Dr. Schneider Ferenc mintavevő csöveket mutat, amelyekbe az orr- és garatváladékot gyűjtik Fotó: Cseh Gábor

Embert próbáló idők

– Visszatérve a kórházi helyzetre, voltak embert próbáló napjaink, főleg az első időszakban. Minden feltételezett beteghez tetőtől talpig védőfelszerelésbe kell öltöznünk, ebben lehet őket megvizsgálni. Külön ügyeletes team alakult erre az időszakra. A pandémiás tervnek megfelelően igénybe vettük a reumatológiai és a bőrgyógyászati osztályt – oda, valamint a tüdőgyógyászati osztály egyik szárnyára is kerültek megfigyelésre betegek. A pozitív eredményű betegeket mindig az infektológián különítettük el, és addig maradtak, amíg a vizsgálat és a klinikai tünetek alapján haza nem engedhettük őket. A személyzeti védekezést az első naptól biztosítottuk a maximális óvatossági szabályokkal. A dolgozók közül senkinek sem lett pozitív a tesztje. Gépkocsi vitte a mintákat naponta Budapestre. A kórház szakmai irányítási rendje a veszélyhelyzet megszűnése után is változatlan maradt. Jelenleg az ágykapacitásunk 10 százalékát kell készenlétben tartani. Közben fokozatosan visszatér azoknak az osztályoknak a működése, amelyeket igénybe vettünk erre az időre. A reumatológia, a bőrgyógyászat fekvőbeteg-ellátása hétfőtől megnyílt, az ambulanciák már működnek. A rehabilitációs osztályok is újra fogadnak pácienseket. Az akut betegellátás pedig közben sem szünetelt.

Hogyan tovább?

Milyen hozzáállást javasol a következőkben? – kérdeztük a főorvost. Szerinte érdemes élénken figyelni, hogy mi történik a szomszédos és a távolabbi országokban. (Kínában szinte befejezettnek tekintették a járványt, amely most Pekingben újrakezdődött.) Nem tudni, mikor várható a második hullám és milyen intenzitású lesz. Míg az influenzának novembertől március-áprilisig tartó szezonalitása van, az új típusú koronavírusnál ez még nem ismert. Ahol azonban egy vagy két hordozó marad, ők fertőzhetnek. Hasznos, hogy megmaradtak a maszkviselés szabályai. Amíg nem múlt el a járványhelyzet, a hétköznapi életben, a társas érintkezésnél érdemes viselni az arcunkon a védőeszközt, mondja a főorvos. A tapasztalatok szerinte minden országban segítenek: a védekezést szinten tartva felelevenítik azokat a rendszabályokat, amelyekkel meg tudták fékezni a járványt. Ez Magyarországra is vonatkozik.

A szakember még egy előremutató vizsgálatot említ: kutatók sikeresen kimutatták az új koronavírus jelenlétét kezeletlen szennyvízben. Mindez fontos lépés lehet egy olyan rendszer kifejlesztésében, mely képes arra, hogy földrajzi régiókban is jelzi a vírus jelenlétét. Ha a kommunális szennyvízben megtalálható és kimutatható a koronavírus, és hirtelen megemelkedik a koncentrációja, az azt jelenti, hogy a populációban koronavírus-hordozó személyek vannak. Minél magasabb a koncentráció a szennyvízben, annál inkább bizonyítja, hogy az adott közösségben, városban jelen van a vírus. Ráadásul a fertőzöttek hozzávetőleges számára is lehet következtetni anélkül, hogy minden egyes embert tesztelnénk egy adott területen.

Kérdés, hogyan kerül be Magyarországra újra a vírus, illetve, hogy marad-e egy olyan lokális góc, amelyből helyi járvány tud kialakulni. Ha szerencsénk van, mondja, enyhébb második hullám következik. Sokat számít, hogyan lazítanak az egyes országok a határok átjárhatóságán. Az újabb pozitív esetek ugyanis szinte bizonyosra vehetően a külföldi utazásból, a turisztikai forgalomból adódnak majd, azaz más országokból hurcolják be a vírust. Bár az utazási irodák javasolják például Horvátországot úti célként, a szakember szerint érdemesebb belföldi nyaralást tervezni az idén.

Zajlanak a védőoltáshoz kapcsolódó vizsgálatok

Közben érkeznek hírek a specifikus védőoltással kapcsolatban: tíz jelölt van már, és 130 helyen végeznek oltással kapcsolatos vizsgálatokat, köztük Angliában, Németországban, Kínában és Oroszországban is. Hosszú procedúra, míg a klinikai vizsgálatokon bebizonyosodhat a védőoltás hatékonysága. Addig a vírus továbbra is jelen van. A tény, hogy egy nap csak néhány új megbetegedés van, és esetleg egy haláleset sincs, nem jelenti azt, hogy véget ért a járvány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában