Segítő program

2020.06.25. 07:00

Muraközivel az erdélyi lótenyésztésért

Erdélyi lótenyésztést segítő programot indított az Agrárminisztérium: négy magyar ménnel járultak hozzá a székely lótartás minőségi javításához. Vasi a négy állat egyike: az Őrségi Nemzeti Park ajánlotta fel a célra az egyik muraközi mént, amely Tordára került.

Nemes Judit

Az 50-60 tagú állomány egyik ménjét ajánlották fel

Fotó: Szendi Péter

Már Erdélyben van az Őrségi Nemzeti Park tulajdonában lévő, 50-60 állatot számláló muraközi típusú magyar hidegvérű állományának egy ménje: a hároméves, sárga színű, jó felmenőkkel bíró, finom felépítésű, jó vérmérsékletű lovat az erdélyi lótenyésztést segítő programban választották ki a kihelyezett négy állat egyikének.

– Nagy István agrárminiszter egyeztetett a kinti gazdákkal, így vetődött fel az, hogy a székely lótartást minőségében szeretnék javítani, és ennek érdekében felajánlotta, hogy néhány mént biztosít a tárca az erdélyi agráriumban dolgozóknak – tudtuk meg dr. Markovics Tibortól, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság vezetőjétől.

Az 50-60 tagú állomány egyik ménjét ajánlották fel Fotó: Szendi Péter

Elmondta azt is, hogy két nemzeti park igazgatósága, az őrségi és a bükki, valamint a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok és a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. adott ehhez egy-egy lovat: három melegvérűt és egy hidegvérűt.

Markovics Tibor kiemelte: mivel egykor a Kárpát-medencében a különböző lófajták kialakulásával nem csak a mai Magyarország területére korlátozódott a tenyésztésük, szeretnék azt, hogy idővel ismét egységes állattenyésztés valósulhasson meg.

– Néhány éven belül cserélni kell ezt a mént, hogy ne alakuljon ki beltenyészet. Akkor visszahozzuk ezt a lovat, és adunk majd egy másikat helyette, amennyiben igény lesz rá – tette hozzá.

Az igazgató azzal zárta szavait: bízik abban, hogy hosszú távú együttműködés kezdődött a programban részt vevőkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában