Komoly innovációs lehetőséget jelent az új épület

2020.06.04. 07:00

Ökokönyvtár épül a kámoni arborétum mellett, Szombathelyen

Látványos már az új kámoni fiókkönyvtár beruházása. Az új épület a Kámoni arborétum és Ökoturisztikai Látogatóközpont közvetlen szomszédságában, de már önkormányzati területen kapott helyet, így idővel akár Vas megye első ökokönyvtára is létrejöhet.

Tömböly Ágnes

Dr. Baráthné Molnár Mónika igazgató az épülő fiókkönyvtár előtt

Fotó: Unger Tamás

A Szófia utcából költözhet idilli, csendes, nyugodt helyre, a kámoni arborétum mellé a fiókkönyvtár. 2018 decemberében döntött arról a szombathelyi közgyűlés, hogy értékesíti a régi ingatlant, és a vételárból új fiókkönyvtárat építtet a városrész számára.

Dr. Baráthné Molnár Mónika igazgató az épülő fiókkönyvtár előtt
Fotó: Unger Tamás

– Az új helyszín egyedülálló lehetőséget, új perspektívát teremt a fiókkönyvtár működésében – mondta el kérdésünkre dr. Baráthné Molnár Mónika, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója. Így folytatta: – Az új helyszín nagyobb vonzáskörzetet jelenthet az intézmény számára, így a kámoniak mellett közvetlenül szólíthatjuk meg a herényieket és a Derkovits városrészen élőket; a területen a becslések szerint kilencezren élnek. Azonban bízunk abban, hogy az egyedi környezet és a kínált program olyan vonzerőt jelent majd, hogy a város más részeiből is ellátogatnak ide a szombathelyiek.

Az intézményvezető hozzátette, tárgyaltak már róla, és a kámoni arborétum vezetői nyitottak az együttműködésre, a közös programok kidolgozására, megszervezésére.

– Komoly innovációs lehetőséget kínál az új fiókkönyvtár. Főként külföldi tapasztalatokra támaszkodhatunk, de Magyarországon is találunk példát az ökokönyvtárra. Tatabányán és Óbudán is működik egy-egy, szeretnénk, ha Szombathelyen is megkaphatná ezt a címet a kámoni intézmény – emelte ki dr. Baráthné Molnár Mónika. Hozzátette: – A környezettudatosság, a természetvédelem hangsúlyos szerepet kaphat, nemcsak az itteni könyvtári gyűjtemény kialakításánál és a rendezvények szervezésénél, hanem a mindennapokban is.

A legjobb remények szerint a fiókkönyvtár az év utolsó negyedévében költözhet át az új épületbe. Megtudtuk azt is, hogy a 60 négyzetméteres olvasótermet olyan polcokkal rendeznék be, amelyek könnyen mozdíthatók, így az bármikor átalakítható rendezvényteremmé. Emellett az 50 négyzetméteres, arborétumra néző terasz is azt a célt fogja szolgálni, hogy a könyvtárhasználók a természet csendjében, jó levegőn élhessék át az olvasás páratlan élményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában