Vas megye helytállt a koronavírus idején

Országosan is kiemelkedően kevés koronavírus-fertőzött beteget regisztráltak Vas megyében, mindössze 17-et a járvány alatt. Örömteli, hogy megyénkben egy halálos áldozata sem volt a járványnak. A kormánypárti országgyűlési képviselőket kértük arra, értékeljék az elmúlt hónapokat.

Vas Népe

Fotó: VN

Két koronavírussal fertőzöttet találtak az országban pénteken, és előtte több napon is ennyit regisztráltak: ez amennyire jó hír, annyira mutatja azt is, hogy a vírus még mindig jelen van – hangsúlyozta dr. Hende Csaba, Szombathely és térsége országgyűlési képviselője, az Országgyűlés alelnöke.

Hozzátette: – A járvány első hulláma levonult, de a járványveszély nem múlt el. Szakértők szerint számítani kell második vagy akár harmadik hullámra is, és ez elegendő ok arra, hogy óvatosságra intsen minket.

Dr. Hende Csaba kitért arra, hogy a védekezés nemzetközi szinten is kiemelkedőnek számított: egy tanulmány szerint Magyarország a koronavírus-járvány szempontjából a világon a 18. legbiztonságosabb országnak számít. Európai viszonylatban pedig hatodik. – Mindemellett sajnos meghalt több mint 550 ember – zömében idős, krónikus betegségben szenvedők.

Ez pont annyi fővel több, mint amennyi kellett volna. Mély részvéttel vagyunk családjuk felé. De ha arra gondolunk, hogy a hazánk lakosságához képest hatszor nagyobb Olaszországban mintegy 35 ezer áldozat van, akkor jól látjuk: lakosságszámarányban jóval kevesebb mint 10 százalék a magyar áldozatok aránya az olaszokéhoz képest – mutatott rá az Országgyűlés alelnöke.

Dr. Hende Csaba szerint a sikeres járványkezeléshez három tényező kellett: az egyik az időben és szakszerűen meghozott – a távolságtartásra vonatkozó – kormányzati döntések sora. – Miközben a legjobb eredményben reménykedtünk, felkészültünk a legrosszabb forgatókönyvre is. Nem akartuk azt megengedni, hogy az olaszországihoz hasonló helyzet alakuljon ki Magyarországon: vagyis hogy az egészségügyi ellátórendszerre nagy tömegű, lélegeztetőgépet igénylő betegforgalom zúduljon. És emiatt az orvosoknak dönteniük kelljen arról, hogy ki az, akinek jut, és ki az, akinek nem jut lélegeztetőgép. Az operatív törzs felfejlesztette a kórházparancsnokok révén az egészségügyi rendszer védőeszközeit, úgy, hogy a járvány berobbanása esetén is mindenhol elegendő mennyiség álljon rendelkezésre.

Dr. Hende Csaba: Nagyszerűen teljesített az egészségügy és az oktatás is
Fotó: VN/BES

Az Országgyűlés alelnöke rámutatott arra is: nagyszerű teljesítményt nyújtott a sokat szidott magyar egészségügy, és megállta a helyét a magyar oktatás is. Ezek rendkívül pozitív tapasztalatok.

A harmadik kulcsfontosságú tényező dr. Hende Csaba szerint az emberek fegyelmezettsége, szolidaritása, együttműködése volt. – Itt mondok köszönetet mind­azoknak, akik betartották a szabályokat, és megértették ennek a járványhelyzetnek a veszélyét. Nagyon köszönöm az egészségügyi dolgozóknak, mentőszolgálatnál, honvédelemben, közigazgatásban és a szociális szférában dolgozóknak, és nem utolsósorban azoknak az önkénteseknek, akik az emberek megvédésében és ellátásában segítettek ezekben a nehéz hónapokban.

Szombathely és térségében is összefogtak

Dr. Hende Csaba kitért arra is: a járvány idején igye­keztek felkutatni a rászorulókat, így telefonon hívták azokat a 60 év feletti barátaikat, akik az elmúlt években megadták telefonszámukat. Szombathelyi vendéglősök fel­ajánlásával pedig több tucat helyre szállítottak ételt is.

– A legnagyobb öröm számunkra, Vas megyeiek számára az, hogy megyénkben egyetlen halálos áldozata sem volt a koronavírus-járványnak. Most pedig a gazdaság talpra állításán dolgozunk. A gazdaságvédelmi intézkedések is azt a célt szolgálják, hogy ahány munkahelyet megszüntetett a járvány, annyi munkahelyet hozunk létre – hangsúlyozta dr. Hende Csaba.

Észak-Vas: az itt élők számíthatnak egymásra

– Nagyon hálás vagyok azért, hogy Észak-Vas megye lakói felelősségteljesen viselkedtek, így választókerületünkben egyetlen emberéletet sem követelt a koronavírus-járvány – értékelte az elmúlt hónapok eseményeit Ágh Péter. Észak-Vas megye országgyűlési képviselője hozzátette, a most kialakult helyzet ismét bebizonyította, hogy a szeretet és az összefogás ereje a legnagyobb bajt is képes legyőzni.

– Büszke vagyok arra, hogy mindenki tette a dolgát a maga területén. Köszönet jár az egészségügyi dolgozók áldozatos munkájáért, a helyi civilek szervezőerejéért, a kormány megyei intézményeinek, a polgármestereknek és a települési önkormányzatoknak a felelős hozzáállásáért – foglalta össze a képviselő, aki kiemelte, hogy Észak-Vas megye több tízezer lakóját is köszönet illeti, akik hatalmas fegyelmezettséget mutattak ezekben a napokban.

Ágh Péter: Az önzetlen segítségnyújtás számos szép példáját láthattuk
Fotó: VN-archív

– Ahogy azt országgyűlési felszólalásomban is kiemeltem, az elmúlt időszakban az önzetlen segítségnyújtás számos szép példáját láthattuk. Legyen szó adománygyűjtésről, felajánlásokról, önkéntes munkáról, sok Vas megyei mutatta meg, hogy az itt élők számíthatnak egymásra – emelte ki Ágh Péter. Az országgyűlési képviselő arról is beszélt, hogy míg az ellenzék nem létező mentőkről szóló álhírekkel, politikai ármánykodásokkal és a járványügyi védekezés akadályoztatásával vonult be a válságkezelés történelmébe, addig a kormánypártok tették a dolgukat.

– Ismét látható, hogy ránk számíthatnak az emberek. A nemzetközi átlaghoz képest jóval alacsonyabb a megfertőződések aránya, felkészítettük az ellátórendszerünket a második hullámra, és azon dolgozunk, hogy újraindítsuk az ország, így térségünk gazdasági életét is – foglalta össze Ágh Péter.

Nemzeti karakterjegyeink sorvezetők lehetnek

A nemzeti karakterjegyeink lehetnek sorvezetők a sorsfordító időkben – fogalmazott V. Németh Zsolt miniszteri biztos, országgyűlési képviselő a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet utánra tekintve. Orbán Viktor miniszterelnöknek foglalta össze tapasztalatait, gondolatait. Azt írta, a válság leküzdéséhez van erőnk, referenciánk, láthattuk azonban, hogy a kilábalás nem csupán gazdaságpolitikai kérdés. Sorolta a tanulságokat, azokat a magatartásmintákat, amelyeket szerinte az élet újraindítására át kell emelnünk.

A sikeres védekezés nyomán érzett büszkeség mellett az innovációt emelte ki, a gyógyszerek és a védőfelszerelések biztosítása mellett kisvárosi példát írt, ahol a polgármester a településén felajánlott pálinkákból újbóli lepárlással gyártatott fertőtlenítőt. Szerinte beigazolódott, hogy a falu nem „középkori hagyomány”, ahogy a zsúfoltságmentes kisvárosok sem „életképtelenek”, sőt, a jelenlegihez hasonló helyzetben a legéletképesebb helyek.

V. Németh Zsolt: Beigazolódott, hogy a falu nem „középkori hagyomány”
Fotó: Cseh Gábor

A szervezettséget és a fegyelmezettséget is hangsúlyozta, amellett a szolidaritást és a figyelmességet, valamint az egészségügyi dolgozók iránti bizalmat. Az idősek tiszteletével és megbecsülésével kapcsolatban személyes tapasztalatot jegyzett le: a kormányzati intézkedésekkel párhuzamosan a gyermekek nem hagyták idős szüleik ellátását az önkormányzatokra, az államra, hanem családként viselkedtek. Vas megyére vetítve azt mondta, sok mindenkit illet köszönet a védekezésért, és a szociális területen dolgozókat emelte ki.

– Mint arról a híradásokból értesülhettünk, a koronavírus-járvány áldozatainak negyede idősotthonokból került ki, ez nemcsak a néhány intézményi hiányosságra hívja fel a figyelmet, hanem a feladat nagyságára is – mondta.

– Örömömre szolgál, hogy a körzetemben lévő intézményeket kiváló szervezettség, magas szakmai tudás és elhivatottság jellemezte, megakadályozták, hogy súlyos helyzet alakuljon ki – méltatta Dél-Vas megye idősotthonait. Sorolta még az öngondoskodást és a megmutatkozott takarékosságot, ezeken keresztül a „miénk felé fordulást”. Vagyis a helyi, regionális, magyar termékek, magyar turisztikai attrakciók, magyar szokások, magyar életmód irányába fordultak a magyarok. Ezt, ezeket kell, kellene átemelni, szem előtt tartani a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet után az élet újraindításában, vagyis a nemzeti karakterjegyeink lehetnek sorvezetőink.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában