Egységes fellépés egy második hullám ellen Ausztriában

Négyfokozatú jelzőrendszer mutathatja meg a jövőben az egyes területek fertőzöttségét és a szükséges korlátozások szintjét. A kormány a tartományokkal közösen igyekszik megelőzni egy újabb járványhullám kialakulását. A cél az országos korlátozások elkerülése.

vaol.hu

Fotó: orf.at

A lavina-előrejelzéshez hasonlóan a jelzőrendszer négy színkódja is zöld, sárga, narancs és vörös. A színek határozzák meg a szükséges korlátozások szintjét is, amelyek a mindennapi élet 17 területét érintik majd a gazdaságtól az oktatáson át egészen a politikai és közigazgatási szintekig – tájékoztat az aktuális helyzetről az orf.at.

A kormány tervei szerint a jelzőrendszer a fertőzöttek és a pozitív tesztek száma mellett az új koronavírus terjedésének követhetőségét és a helyi egészségügyben elérhető erőforrásokat is figyelembe venné.

A rendszer felállításával párhuzamosan új irányelvek is születnek a helyi hatóságok számára. Ezek segítségével a szükséges intézkedéseket a lehető legkisebb területre, járási vagy akár települési szintre lehet majd korlátozni, emelte ki Sebastian Kurz kancellár.

A kormányfő hozzátette: a járványellenes stratégia továbbra is a sok és gyorsan kiértékelt tesztre valamint a kontaktkutatásra épül. A járványügyi hatóságok munkáját a tervek szerint országszerte 300 katona és 500 rendőr fogja támogatni, túlnyomórészt telefonos szolgálattal és a hatósági házi karantén betartásának ellenőrzésével.

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter úgy véli, az utóbbi időben jelentősen csökkent a társadalom kockázati tudatossága a járvánnyal kapcsolatban, ennek szerinte meg kell változnia. A miniszter bejelentette, hogy átfogó szűrési tervet dolgoznak ki a legfontosabb ágazatok, például az ápolási szféra számára, ahol a román és bolgár származású szakembereket ismét érintik a kormány beutazási korlátozásai.

A koronavírus-jelzőrendszer előkészületei a jövő héten kezdődhetnek meg országszerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában