Sikeres évet zártak

2020.07.06. 14:00

Kőszegen (is) rend van

Az első napirendi pontként tárgyalta a város közbiztonságának helyzetéről szóló 2019. évi beszámolót legutóbbi ülésén a képviselő-testület. Kiderült: sikeres év volt a tavalyi bűnügyi, rendészeti szempontból is a bűncselekmények 80 százalék feletti felderítési arányával.

Tóth Kata

Dr. Tiborcz János és Maxim László a képviselő-testületi ülésen

Fotó: Ohr Tibor

Három város és 18 község a kapitányság működési területe. A beszámoló adatait Maxim László megbízott kapitányságvezető és dr. Tiborcz János megyei rendőrfőkapitány egészítette ki az ülésen.

A vezető elmondta, alacsonyak a számok az összes bűncselekményt és az egyes kategóriákat tekintve: 2019-ben 292 bűncselekmény vált ismertté, ami 18 százalékos csökkenés az előző évi 356-hoz képest. Ebből közterületen 53-at követtek el. A bűncselekmények nagyobb részét a vagyon elleni jogsértések tették ki. A kiemelten kezelt bűncselekmények számában 53,44 százalékos a növekedés: Kőszegen 58-ról 89-re nőtt a számuk. A kiemelt kategóriájú bűncselekmények között 14 testi sértés történt, négy esetben súlyos testi sérüléssel. 2018-ban 12, 2019-ben 24 garázdaság miatt fejeztek be nyomozást, rablás miatt egy esetben jártak el.

Dr. Tiborcz János és Maxim László a képviselő-testületi ülésen
Fotó: Ohr Tibor

Maxim László úgy fogalmazott: hosszú évekre visszanézve nem változott a bűncselekmények száma, de romlott a helyzet bizonyos kategóriákban. Sikeres év volt a tavalyi bűnügyi, rendészeti szempontból is a bűncselekmények 80 százalék feletti felderítési arányával, ez az országos kapitánysági rangsorban az 5. helyet jelenti. A lakosság kedélyét borzoló sorozatos lakásbetörések nem voltak, boltbetörések igen – azonosították az elkövetőket. Rendészeti osztályuk 2019-ben 112, míg 2018-ban 106 tulajdon elleni szabálysértési ügyben folytatott le előkészítő eljárást. Túlnyomó részük az ötvenezer forintot meg nem haladó kárértékű lopás, rongálás és csalás volt. A Kőszegi Járási Ügyészséggel példaértékű a kapcsolatuk.

Maxim László elmondta még: tavaly nem volt a városban halálos közúti baleset. Folyamatosan szűrik az ittas vezetőket, a KRESZ-szabályokat megszegőkkel szemben eljárnak, sokat tartózkodnak közterületen, ellenőrzik a forgalmat. Megköszönte a polgármester, az önkormányzat, a polgárőrség és a lakosság segítségét is: mindazokét, akik közreműködnek abban, hogy Kőszegen rend legyen.

Az idei évet is szóba hozta: gépkocsi- és teherautó-lopásokkal kezdődött 2020, de minden elkövetőt felderítettek. 2019-ben azt írták: felkészültek a veszélyhelyzetre. Az idén márciustól élesben kellett végrehajtaniuk a tervet, mondta.

Dr. Tiborcz János a veszélyhelyzet hónapjaival kapcsolatban megemlítette: sokaknak komoly gondot okozott az osztrák határ lezárása: a határátkelőhelyek és a zöldhatár sem volt átjárható. A rendőrségnek sem volt könnyű dolga: egyik pillanatról a másikra kellett visszaállítaniuk a határellenőrzést. Majd figyelmeztetett: nem lazíthatunk bizonyos szabályokon. Az itt élők túlnyomó többsége tisztességes ember, mondta, és megköszönte a kőszegieknek, hogy törvénytisztelő módon élnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában