közös programok

2020.07.02. 15:00

Vírushelyzet után: mielőbb ki a zöldbe, a szabadba – Vasi helyszínek a kirándulásra

A koronavírus okozta veszélyhelyzetben hozott szigorító intézkedések nyomán az elmúlt hónapokat nemcsak egyfajta bezártságban tölthettük, hanem a nagyszülőkkel sem találkozhattunk a járvány lecsengéséig. Nyáron azonban úgy tűnik, lesz bőven alkalom a közös programok pótlására.

Nemes Judit

A vulkanikus Ság hegy nem maradhat le a bakancslistáról

Fotó: Szendi Péter

Fogalmazhatnánk úgy is, hogy nagyszülő-unoka kirándulással rögtön két legyet lehet ütni egyetlen csapásra: végre együtt töltheti idejét a két generáció különösebb egészségügyi kockázat nélkül, valamint a vírushelyzetben a helyhez – lakáshoz – kötöttség is megszűnt, ki lehet élvezni a ragyogó napsütés és a csodás, szemet gyönyörködtető táj adta testi-lelki felüdülést.

A nagyszülők bátorsága dönti el: közelebbi vagy távolabbi úti célt választanak kirándulásuk célpontjául. Akik először terveznek kirándulást a család legfiatalabb tagjaival, jellemzően közeli – Vas megyei – helyszín mellett döntenek: például Kőszegre, a Kőszegi-hegységbe és Kőszeghegyaljára, a Vasi Hegyhátra, Kemenesaljára, az Őrségbe vagy a Vendvidékre látogatnak.

Minden táj vasi és mégis más: Kőszeg térségében érdemes felkeresni a kirándulás kiinduló- vagy zárópontjaként a várost: a Jurisics-vár, a Jézus Szíve Templom, a patikamúzeum, a Hősök Kapuja, a Sgraffitós-ház, a Városkút, a Postamúzeum, a Szentháromság- és a Mária-szobor rögtön kilenc látnivaló egymástól alig pár lépésnyire, és még mennyi mindent rejt a város – kiváló kirándulóhelyszín nagyszülő-unoka programokhoz. A Kőszegi-hegység látnivalói a többi között a Hétforrás, a Kálvária, az Óház-kilátó, a Kendig-csúcs – akik aktívabb pihenést választanak, számukra is remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt a vidék.

A vulkanikus Ság hegy nem maradhat le a bakancslistáról
Fotó: Szendi Péter

Kőszeghegyalja települései: Bozsok, Cák, Kőszegdoroszló, Kőszegszerdahely és Velem nemcsak műemlékeit, nevezetességeit – mint például a méltán híres cáki pincesor – gasztrotúrára is hívja a látogatókat – a nagyszülőknek a szőlőhegyek nedűjét is kínálva. A Vasi-Hegyhát kincsei sem hiányozhatnak a látnivalók sorából: elsőként talán szabadtéri fürdői jutnak eszünkbe a térségről: Döröske, Gersekarát, Szajki-tavak csobbanási lehetőségei kicsiket és nagyokat egyaránt hívogatnak.

Itt található a Jeli Arborétum is: a növénykertben sétát tenni nem csak a rododendronok virágzásának idején érdemes. Ha Kemenesalja, akkor Ság-hegy, Borgáta és Mesteri egy-egy népszerű úti célja a környéknek. Az Őrség első számú célpont lehet a kiránduló-bakancslistán a számos település között például Szalafő-Pityerszeren, Veleméren, Magyarszombatfán is meg lehet pihenni.

A Szlovén Rábavidék, vagy korábbi, ismertebb nevén a Vendvidék a megye legdélebbi részét jelenti, a Hármashatár, Apátistvánfalva, az Orfalu melletti Fekete-tó csak néhány nevezetessége a dombokban és erdőkben bővelkedő területnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában