Kiderült, hogy miért került hatósági házi karanténba a rumi háziorvos

A pécsi gólyatáborban derült ki a rumi háziorvos unokaöccséről, hogy fertőzött, dr. Zsenyuk Áron és családja azóta házi karanténban vannak, most az első teszt eredményét várják.

Budai Dávid

Fotó: pixabay

Ahogy arról beszámoltunk, a háziorvos esetleges koronavírus érintettsége miatt szeptember 4-ig személyesen nem vesz részt a rendeléseken és beteglátogatást sem végez.

Felhívtuk dr. Zsenyuk Áront mondja el, pontosan miről van szó. Megtudtuk, a doktor úr egy családi eseményen vett részt szombaton, amit abból az alkalomból tartottak, hogy elbúcsúzzanak unokaöccsétől, akit felvettek a Pécsi Tudományegyetemre. A szombati találkozót követően, a fiatal rokon vasárnap részt vett a Sikondán megrendezett gólyatáborban, ahol hétfőn koronavírus-szűrést végeztek a megjelenteken, akik úgy tudjuk több mint 150-en voltak.

Kedden aztán kiderült, a tábor három résztvevője – köztük dr. Zsenyuk Áron unokaöccse – fertőzött. A családi összejövetel összes résztvevője kontaktszemélynek minősül, hiszen potenciális lehetősége van annak, hogy közülük valaki elkapta a fertőzést, így aztán a doktor úr és családja, felesége, valamint két gyereke jelenleg kötelező házi karanténban vannak, otthonukat nem hagyhatják el.

Azt fontos hangsúlyozni, hogy a fiatal rokon nem a gólyatáborban fertőződött meg, hanem korábban, csak mivel nem produkált tüneteket, nem tudta, hogy elkapta a vírust. Így egyfelől nem túl szerencsés, hogy fertőzötten közösségbe ment, másrészt szerencse, hiszen ha nincs a gólyatábor, talán soha nem derül ki hogy szervezetében megtalálható a koronavírus.

Dr. Zsenyuk Áron hangsúlyozta, sem neki, sem családjának nincsenek tünetei, és abban bíznak, nem is fertőződtek meg. Ezt egyelőre azonban még nem tudni, mivel még az első teszt eredménye sincs meg – szerdán volt a mintavétel – ráadásul az az esetek többségében amúgy is negatív szokott lenni, biztosat majd csak a második teszt ismeretében lehet mondani. A szakember elmondta, amennyiben az első teszt is pozitív, az szinte biztosan azt jelenti, hogy az illető nem akkor fertőződött meg, mint amiért a szűrést elvégezték, hanem korábban, ugyanis számolni kell a lappangási idővel is.

Megtudtuk azt is, a család ajtaján ugyanúgy ott van a piros hatósági karantént jelző matrica, mint minden hasonló esetben. Szerencsére a bevásárlással nem lesz gond, nagyon sokan jelezték, hogy segítenek a doktor úr családjának, ha szükségük lesz rá. Dr. Zsenyuk Áron egyébként a karantén időszak alatt is dolgozik, telefonon munkaidőben továbbra is elérhető.

Korábban írtuk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/esetleges-koronavirus-erintettseg-miatt-nem-vesz-reszt-a-rendelekesen-a-rumi-haziorvos-4225001/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában