Határzár: már életbe léptek a szigorítások

Volt olyan, aki ki sem mert menni az országból, mások munkavállalói papírjukat mutatva simán bejutottak. Így láttuk az őszi határzár első napját.

Budai Dávid

Nagy István feldúltan érkezett a határhoz, egy osztrák betegét orvosi papírjai ellenére sem engedték át

Fotó: Unger Tamás

Életbe léptek a szigorított határvédelmi intézkedések szeptember 1-jével. Korán reggel a kőszegi átkelőhöz látogattunk ki, ahol nagy volt a forgalom, de torlódás nem alakult ki, se kifelé, se befelé. Bár a kilépőket nem ellenőrizték, néhányan a rendőröktől kértek tájékoztatást, biztosak akartak lenni benne, hogy gond nélkül visszajöhetnek majd.

Az egyik esetben egy sárvári, a másik esetben pedig egy tapolcai páros volt kénytelen visszafordulni, hiába volt náluk igazolás a munkáltatótól, mert bár a célállomás bőven a harminc kilométeres sávban volt, magyarországi lakhelyük kívül esett ezen. Biztosra akart menni Szilágyi Anita is, aki orvoshoz igyekezett, neki szerencséje volt, mert mint megtudta, orvosi papírral korlátozások nélkül mozoghat Ausztriában és minden további nélkül vissza is térhet onnan.

Nagy István feldúltan érkezett a határhoz, egy osztrák betegét orvosi papírjai ellenére sem engedték át
Fotó: Unger Tamás

A Gencsapátiban élő Hankovszky Csabát sem érintette a korlátozás, ő egy állateledelgyárban dolgozik a határ túloldalán, ami bőven a 30 kilométeres sávban van. Munkaadója már hétfőn felmérte, hogy magyar munkavállalóik közül kinek jelenthet gondot a szigorítás, nekik – akárcsak tavasszal – szállást ajánlott fel a cég.

Egy neve elhallgatását kérő szombathelyi munkavállaló a soproni határtól számítva 20 kilométerre lévő munkahelyére jár be nap mint nap dolgozni, a lakásától a munkahelyéig összesen 75 kilométert utazik, miután Kőszegnél lép ki az országból, az út nagy részét Ausztriában teszi meg. A szabályok szerint azonban ez rendben van, hiszen a határtól nem távolodik el 30 kilométernél jobban.

Délután Bucsunál volt, hogy félórás várakozásra kényszerültek az autósok, 16 óra után viszont meglehetősen gyorsan haladt a forgalom, amint feltorlódtak az autók, új sávot nyitottak az intézkedő rendőrök.

Egy szintén a neve elhallgatását kérő bucsui munkavállaló autója szélvédője mögé az ingázó feliratot ragasztotta, így próbálva gyorsítani az ellenőrzés folyamatát. Miután rohonci munkavégzést igazoló iratait felmutatta, gyorsan végzett is, percek alatt jutott át a határon. Mint elmesélte, reggel nem volt ekkora szerencséje, az osztrákok ellenőrzése háromnegyed órás várakozást eredményezett, a határtól a bucsui elágazóig állt a sor – mesélte.

Nagy István, egy szombathelyi fogászati cég tulajdonosa feldúltan érkezett a határ magyar oldaláról, egy osztrák betegét ugyanis állítólag orvosi papírjai ellenére sem engedték át délelőtt, pedig a határtól mindössze 10 kilométerre lakik. Most azért jött, hogy megkérdezze, miért tagadták meg páciensétől a belépést. Azt a választ kapta, átjöhetett volna a beteg, biztos valami félreértés történt.

Mindeközben egy román és egy ukrán kamiont a rábafüzesi átkelőhöz irányítottak át, hiszen nemzetközi teherszállító forgalom most csak ott lehetséges, egy angol rendszámú autóst pedig visszafordítottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában