Többlettel rendelkező édesanyák jelentkezését várják

2020.09.24. 17:30

Hiánycikk az anyatej Szombathelyen

Ahogy országosan, úgy a megyeszékhelyen is nagy hiánycikk az anyatej. Az Anyatejgyűjtő Állomás kampányt indított.

Tóth Kata

Baranyai Zsófia emeli ki a pasztörizálóból az anyatejet. Jóval nagyobb a kereslet, mint a kínálat – ezért szólították meg az édesanyákat

Fotó: Unger Tamás

Baranyai Zsófia, a szombathelyi Anyatejgyűjtő Állomás vezetője olyan anyukákhoz fordult, akiknek feleslegük van anyatejből, mondván, az kincset érhet az anyatejet nélkülöző kisbabáknak. Sok csecsemő édesanyja nem tudja a saját tejével táplálni a gyermekét. Jóval nagyobb a kereslet, mint a kínálat, ezért toboroznak újabb leadókat. Azt kérik a leendő adományozóktól, vegyék fel a kapcsolatot az állomás munkatársaival (Szűrcsapó utca 45.; telefonszám: 06 94 340 560 / 06 20 58 18 310), így tudnak bővebben tájékoztatni.

Ahhoz, hogy tejleadó anyuka lehessen valaki, átfogó vizsgálaton – tüdőszűrésen, HIV-szűrésen, széklet- és anyatejbaktérium-vizsgálaton – kell részt vennie. A szűrésekre az állomás szervez időpontot. Az eredményekkel az intézménnyel szerződött foglalkozás-egészségügyi orvoshoz kell bejelentkezni. Az orvos – ha mindent rendben talál – egészségügyi kiskönyvet állít ki, akkortól lehet tejleadó az édesanya. Ha később megbetegedne, soron kívül vizsgálatra kell mennie.

A tejleadás szünetel, amíg meg nem gyógyult. A tej gyűjtéséhez a steril üvegeket az állomáson adják. Szombathelyen az anyatejért (akár 200 milliliterért is) kétnaponta sofőr megy az adott lakcímre. Vidéki anyukák a tejet személyesen vagy családtagjuk által juttathatják be az állomásra. Az anyatejért adómentes jövedelem jár: 1 litert 2700 forintért vesznek át.

Baranyai Zsófia emeli ki a pasztörizálóból az anyatejet. Jóval nagyobb a kereslet, mint a kínálat – ezért szólították meg az édesanyákat Fotó: Unger Tamás

Aktuálisan felmerül: koronavírussal fertőzött nők szoptathatnak-e. Az Egészségügyi Világszervezet álláspontja szerint nyugodtan, ügyelve a cseppfertőzéssel terjedő betegségekkel kapcsolatos higiéniai szabályokra. Az anyatej-adományozást is támogatják. Ausztrál kutatók megállapították, hogy a pasztörizálás inaktiválja az új koronavírust az anyatejben, az állomások a járvány idején is biztonságosan működtethetőek. Friss kutatások szerint a fertőzött anyák tejének koronavírus elleni antitestjei megvédhetik a csecsemőt a betegségtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában