A fejlődés útján a falu

2020.09.30. 17:30

Jövőre teljesen összkomfortos lehet Magyarszecsőd is

Szennyvízberuházásról, közösségi életről és az elmúlt hónapokban történt fejlesztésekről is beszélt lapunknak Károlyi Gyula polgármester.

Markó Petra

20200929 csatornázás, Balassa Sándor építésvezető, Károlyi Gyula polgármester, Magyarszecsőd, Szendi Péter, vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Stabil Magyarszecsőd helyzete – ezt tudtuk meg Károlyi Gyulától, aki tizennégy éve áll a település élén. A polgármester elmondta, ami a költségvetésüket illeti, jól állnak, és bár a súlyadó bizonyos százalékát elvitte a központi költségvetés, azt az iparűzési adó ellensúlyozza. Vannak tartalékaik, és azok az elmúlt időszakban növekedtek is.

Ami a közelmúlt fejlesztéseit illeti, van miről beszámolni: az iskolát fontos közösségi színtérré alakították át, ahol kialakítottak egy színpadot is. Ennek köszönhető, hogy részt vehetnek a Déryné-programban, amely azt biztosítja az ország minden pontján, hogy a minőségi kultúra ne csak a szűk elit kiváltsága legyen, hanem minden állampolgár hozzáférjen a minőségi előadásokhoz. Most pénteken például Cseh Tamás-emlékestet tartanak.

Nemrég átadták a településen az új kemenceházat is, ami pedig a legjelentősebb fejlesztésük, és jelenleg is zajlik az a szennyvízberuházás. A Jánosházától Rédicsig húzódó program a Körmendi kistérségben Egyházashollóst, Molnaszecsődöt és Magyarszecsődöt érinti.

A három település több mint egymilliárd forintot kapott a projektre, amely ha elkészül, a körmendi szennyvíztisztítóhoz fognak csatlakozni. A tervek szerint idén decemberben végeznek, így jövőre már teljesen összkomfortossá válik a falu.

Károlyi Gyula polgármester a renovált templom előtt, amely egyházi beruházásban szépült meg
Fotó: Szendi Péter

Elkészült az Árpád-kori templom felújítása is, amelyet ugyan nem az önkormányzat, hanem a magyar katolikus egyház újított fel mintegy 35 millió forintból, de erre is nagyon büszkék.

Fontos számukra a környezetvédelem is, így a jövőben egy fásítási programban harminc fát fognak elültetni a településen.

Most a legfrissebb projekt pedig egy utcafelújítás: a Magyar falu program keretében harmincmillió forintot nyertek el, amit az egyik utcában a szennyvízberuházás utáni felújításra fordítanak, rendbe teszik a padkákat, és teljesen új aszfalt lesz.

A civil életről megtudtuk: az rendkívül színes náluk, rendszeresek a programok, és szervezésük során minden korosztályra gondolnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában